İstanbul’daki müzakerede tokalaşma yok, görüşme soğuk havada ilerliyor: Ukraynalı heyet masadaki hiçbir şeye dokunmadı

Rusya ile Ukrayna arasındaki kanlı savaşta taraflar, müzakere görüşmelerinde bir araya gelmeye devam ediyor. Belarus sınırındaki yüz yüze toplantıların ardından Rus ve Ukraynalı heyetler dün İstanbul’da görüşmek için bir araya geldi. Türkiye’nin arabulucu rolünü üstlenerek ev sahipliği yaptığı görüşmelerde nelerin konuşulduğu ve müzakerelerin nasıl devam ettiği merak ediliyor. Ukrayna basınında, görüşmelerin “soğuk bir şekilde, el sıkışmadan” başladığı ifade edilirken, masaya yatırılan çözüm konularında Türkiye’nin de önerilerde bulunduğu belirtiliyor. Bir diğer yandan zehirlenme ile ilgili haberlerin ardından heyetlerin görüşmelerde hiçbir şey yememeleri ve içmemeleri konusunda uyarıldıkları bildiriliyor.

Ukraynalı Heyet Hiçbir Şey Yiyip, İçmiyor

Rus heyeti ile Ukraynalı heyetler arasındaki müzakereler, TSİ 10.30 itibariyle Dolmabahçe’de başladı. Merakla beklenen görüşmelere ilişkin olarak Ukrayna basını, müzakerelerin el sıkışmadan başladığını duyurdu. Ukrayna Devlet Televizyonu’nda konuya ilişkin olarak “Soğuk bir karşılama oldu, el sıkışma olmadı” ifadeleri kullanıldı. İstanbul’daki görüşmelerde Rus heyetinin takım elbiselerle resmi bir vaziyette yer aldıkları görülürken, Ukraynalı temsilcilerin kamuflaj desenli sivil kıyafetleri ise dikkat çekti.

Gelen haberlerde Ukraynalı temsilcilerin, zehirlenme haberleri sonrasında, Rusya ile yapılan barış görüşmelerinde hiçbir şey yememe, içmeme ve hatta hiçbir şeye dokunmama konusunda uyarıldıkları bildirildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Rusya ile müzakereye giden herkese hiçbir şey yiyip içmemelerini ve tercihen yüzeylere de dokunmamalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Hong Kong Modeli Önerildi

Müzakerelere ev sahipliği yapan Türkiye’de, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, iki ülke arasındaki en büyük sorunların Donbas ve Kırım bölgeleri ile ilgili olduğunu belirtmişti. Bölgelerin kaderi ile ilgili olarak Kalın’ın, Kırım ve Donbas için, İngiltere’nin Hong Kong üzerindeki kontrolüne benzer bir şekilde, Moskova’nın da uzun vadeli bir kiralama kapsamını önerdiği ifade ediliyor. Putin’in bu seçeneği değerlendirdiği ancak Putin’in, Rusya’nın askeri başarısızlıklarından dolayı öfkeli olduğu ve ayrıca kişisel olarak da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e duyduğu öfkenin bu kararlarda etkisinin olabileceği de belirtiliyor.

Exit mobile version