İşyerinde 30’dan fazla kişi çalışan herkesi ilgilendiriyor: 1 ay içerisinde yapılmak zorunda!

Türkiye’de çalışan birçok vatandaş hakları hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Oysa çalışanların haklarının korunması için çeşitli düzenlemeler yapılmış durumda. Örneğin işyerinde 30 ve üzeri çalışan bulunanlar, sebepsiz yere işten çıkarılırsa dönüş hakkı bulunuyor. İşverenin bu durumda işçiyi bir ay içinde işe başlatması gerekiyor.

Yeni Asır’dan Faruk Erdem işçi ve işverenleri ilgilendiren önemli bilgilendirmelerde bulundu. Bu kapsamda yapılan açıklamalarda, çalışan sayısı 30 ve daha fazla olan işyerlerinde işverence işten çıkartılanlar işe iade davası açılabileceği ifade edildi.

İşte Faruk Erdem’in konuyla ilgili yazısının bir kısmı:

İşçi çıkartırken mutlaka geçerli bir sebep bulunmalıdır. Eğer geçersiz bir sebeple ya da sebepsiz çıkartma olursa burada tazminat hakları doğar. Ayrıca çalışan başvurup işe geri de dönebilir.

Biz KOBİ kapsamında bir firmayız. Zaman zaman performansını beğenmediğimiz arkadaşları değiştirmek istiyoruz. Burada işçilerin sözleşmelerini sonlandırırken bir sebep göstermek zorunluluğu bulunuyor mu?

(ismi saklı) Öncelikle belirtelim işveren açısından iki türlü fesih bulunuyor.

Bunlardan birisi geçerli bir sebep ile fesih diğeri ise geçersiz sebep ya da sebepsiz fesih. Bunların her ikisi açısından da bazı sonuçları bulunuyor. İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya arabulucu tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde işçi açısından geri dönüş hakkı da doğmaktadır. Böyle bir durumda işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır.

Burada işçi açısından en az 6 aylık kıdem ve işyerinde 30 ve daha fazla personel şartını da unutmamak gerekir.

BİR AYDA BAŞVURU SONUÇLANIR

İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Bu tazminat kıdem tazminatından ayrı değerlendirilmelidir.

Mahkeme veya arabulucu feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.
Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ayrıca ödenir. Mahkeme veya arabulucu, tazminat ve diğer parasal hakları dava tarihindeki ücreti esas alarak belirler. İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.

Exit mobile version