İzmir Haberleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Buca Onat Tüneli Kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Onat Tüneli inşaatı sırasında zarar gören taşınmazlar için önemli bir karara imza attı.

Buca ve Bornova’yı birbirine bağlayacak olan tünelin yapımı sırasında can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla, zarar gören taşınmazlar belediye tarafından satın alınacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı meclis toplantısında, Buca Onat Tüneli’nin inşaatı sırasında zarar gören taşınmazların satın alınması konusu gündeme geldi. Planlanan İzmir’in en uzun karayolu tüneli olan Buca Onat Tüneli’nin yapım sürecinde bazı evlerin zarar gördüğü belirtilirken, bu zararların hızlıca tazmin edilmesi kararlaştırıldı. Belediye, zarar gören taşınmazların kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenecek bedeller üzerinden satın alınacağını duyurdu.

Meclis Toplantısında Tartışmalar Yaşandı

Meclisteki tartışmalar sırasında AKP’li üyeler, “Buca Onat Tüneli’nin zarar verdiği evlerin satın alınması kamu zararı doğurabilir” eleştirisini yöneltti. Bu eleştiriye yanıt veren CHP Kemalpaşa Meclis Üyesi Ahmet Cemil Balyeli, belediyenin yalnızca binaları satın alacağını ve amacın zararları hızlıca gidermek olduğunu belirtti. Ayrıca, bu sürecin imar haklarının korunması amacıyla yürütüldüğünü ve vatandaşlarla anlaşmaların sağlandığını ifade etti.

Kararın Ayrıntıları

İlgili komisyon raporunda, Buca Onat Tüneli’nin yapım alanı ve çevresindeki taşınmazların güvenlik riski oluşturduğu belirtiliyor. Can ve mal güvenliğini sağlamak için tehlikeli taşınmazların belediye tarafından satın alınması kararı oy çokluğuyla kabul edildi. Belediye, satın alma sürecinde Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenecek değerler üzerinden işlemleri yürütecek.