Gündemİzmir Haberleri

İzmir Büyükşehir destekle verdi köstekle aldı

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu kapsamında atalık karakılçık buğdayı İzmir’deki üreticilere dağıtılmıştı. Ürünün hasat edilmesinin ardından da üreticiyi desteklemek adına alım garantisi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçiye karakılçık buğdayı ektiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iş almaya geldiğinde yüzde 25 kesinti yaptığını öne süren TİP İzmir Milletvekili Adayı ve Ödemiş’te üreticilik yapan Mehmet Kani, ürettiği ürünleri Konak Atatürk Meydanı’nda kuş yemi olarak yerlere saçtı. Kani, “Ürünü almaya geç geldiler. Ürünü teslim etmeye gittiğimizde biz bu ürünü beğenmedik, yüzde 25 fire düşeceğiz dediler. Biz de tepki olarak ürünümüzü teslim etmedik. Bu nimetin yerlere dökülmemesini istiyoruz” sözlerini kaydetti.

Bu çiftçiyi desteklemek değil kösteklemektir

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Ödemişli üretici Mehmet Kani, “İzmir Büyükşehir Belediyesi İZTARIM Genel Müdürlüğü tarafından, ‘Başka bir tarım mümkün’ projesi kapsamında karakılçık buğday ekimi yaptık. Proje ata tohumunu desteklemek amacıyla hükümetin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday taban fiyatını baz alıyor. İZTARIM Genel Müdürlüğü ofis fiyatı 8,25, Büyükşehir İZTARIM fiyatı 16 TL olarak Tunç Soyer tarafından açıklandı. Ama ne var ki ürünleri teslim almada İZTARIM yetkilileri her 4 kilogram buğdayın bir kilogramını bizlerden fire adı altında yani yüzde 25 kesinti yaptı ve 90 gün sonra ödeme yapabiliriz dediler. Toprağın altından çıkan topraklı olarak kantara basküle giren patateste bile yüzde 3 fire özel tüccarlar ve halciler tarafından düşülürken, İZTARIM tarafından karakılçık buğdayı için yapılan yüzde 25’lik fire kesmeye kalkması acımasızca ve gaddarcadır bu çiftçiyi destekleme değil kösteklemedir. Bir an önce bu sorunun ortadan kaldırılmasını elimizdeki karakılçık buğdayın teslim alınıp sorunun giderilmesini istiyoruz” sözlerini kaydetti.