İzmir Büyükşehir meclisinde imar tartışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekim ayı olağan meclis üçüncü birleşimi Kültürpark 4 Nolu Hol’de gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşen meclis toplantısına vatandaşlardan gelen imar talepleri tartışması damga vurdu. AK Parti grubu vatandaşın talebine olumlu görüş verilmesi gerektiğini savunurken, CHP grubu ise ilkesellik kararı olduğu, yeni yerlere imara açmanın mümkün olmadığını kaydetti.

MUHALEFETTEN İZBETON ÇIKIŞI

Meclis gündemine İZBETON’un 200 milyon TL’lik sermaye artırımı gündeme geldi. Söz konusu sermaye artırımı kararına AK Parti Grubu, “Nereye harcadınız, asfalt mı yaptınız, yol mu yaptınız” diyerek ret oyu verdi. Öte yandan İZBETON ile ilgili bir diğer gündem maddesi olan; moloz döküm sahalarında kaçak tespiti noktasında İZBETON personeline denetleme yetki verilmesi de muhalefetin eleştiri oklarından nasibini aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı ve CHP Meclis Üyesi İrfan Önal ise İZBETON personeline yetki verilmesinin nedeni olarak taşerondan hizmet almak istememeleri olduğunun altını çizdi. Önal, “Şirketler eliyle çalıştırdığımız 28 bin çalışanımız denetleme yaptığında sıkıntı olmuyor, söz konusu İZBETON olunca canhıraş karşı çıkıyorlar, çünkü kişiselleştirilmiş bir mesele. İZBETON personeline, mühendisine verilen yetki Büyükşehir yetkisi. Ortalığı velveleye verdiğiniz noktada geçen sene oybirliği verdiniz. İZBETON ve belediye şirketleri kar elde etmiyor, hizmeti önceliyor, emekçisine açlık sınırı üstünde maaş vermeye çalışıyor” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise konuya ilişkin, “Kaçak moloz dökümünü vatandaş da şikayet edebilir, bu konuda Çevre Şehircilik Bakanlığı da yetkilidir” diye konuştu.

“SOYER’İN DANIŞMANI HER ŞEYE KARIŞIYOR”

Meclis gündemine gelen Kemalpaşa ve Seferihisar’daki imar değişikliği planların reddine ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, hedefine İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Dr. Güven Eken’i aldı. Boztepe, “Güven Eken, İzmir’in tarımı, körfez kirliği, çevre ve diğer konularda karar veriyor. Zaten kendisinin önerisiyle İzmir 4,5 yıl kokudan çıkılmadı. Yeni gelen İZSU Müdürü Hıdır Ali Köseoğlu ile tamam şimdi kokunun azaldığını görüyoruz ama 4 yıl boyunca koktu. Bu arkadaşımız şimdi de İmar ve Şehircilik Daire başkanlığına soyunmuş. Danışmanın yapacağı şey danışmalıktır, burada imar dairesi başkanlığı, genel sekreter yardımcısı varken, bunlara danışmadan İzmir’in planlamasını bu arkadaş yapıyorsa, İZDOĞA artık kentin planlamasına da soyunmuştur. Yaptığınız protokolün arkasında durun. Seferihisar’da 25 binlik planlar değişti. Komisyonda 1 ay beklediler. Sonra ret kararı verdiniz. Vatandaş başvurusunu yapmış, bırakın yapsın. Bunların etrafı yapılaşmış. Yapılaşma olmasa yapmayalım diyeceğim” sözlerini kaydetti. AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, Buca’da ve birçok ilçede söz konusu kararların onaylandığını hatırlatarak, “Şimdi ilke diyorsunuz. Zaten bu parseller yapılaşmış” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ÖNAL: YENİ YERLERİ İMARA AÇMAK SÖZ KONUSU DEĞİL

Eleştirilere yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal, “İlçeler arasında bir ayrım söz konusu değil. Bahsettikleri protokol 2018 yılında yapılmış, uzlaşmazlıkların giderilmesi için alınmış bir karar bu. Bu önergeler bundan bağımsız, bir yerin imara açılması bu önergeler… İlkesel yaklaşımımızdan rahatsız olabilirler. Daha önceden yapılmış planlamada 6,5 milyon nüfusu öngörüyor. Yeni yerleri imara açmak şu an söz konusu değil. Daha önce planlar yapılırken 6,5 milyon nüfusa yetecek kadar plan yapılmış. Vatandaş kendi parseliyle ilgili plan yapıyor, bir yer park, bir yer yol olabilir, o yüzden bütün olarak görmeliyiz. Karıştırdığınız konu, bir yer belediye hizmet alanı, diğer yerler değil” dedi.

AK PARTİLİ HIZAL’DAN SOYER İDDİASI: İMAR AFFINDAN YARARLANACAK!

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “İrfan Önal konuşmak için konuştu, konuya hakim değil. Kentsel dönüşüm konuşuyoruz, imar komisyonu başkanı söz alıyor; imar konuşuyoruz, konuşmak için konuşuyor. Biz İzmir plansız bir şehir derken havadan değil, bu verilerden söylüyoruz. 1/100.000 planlara uygun 1/25.000 plan neden yapılmıyor diyoruz, ‘yapmak zorunda değiliz, ilkesel kararımız’ diyorlar. ‘1/25.000 plan yapılmış, 1/5000 plan yapın’ diyoruz, ‘şu an istemiyoruz, ilkesel kararımız var’ diyorlar. Kim koydu bu ilkeyi. Akaryakıt istasyonlarıyla ilgili bir karar var değil mi, yönetmeliklerle, yasalarla birlikte bakıyoruz. Sizin bu ilkeseliniz kime göre ilkesel. Mülkiyet hakkı vardır, o zaman kamulaştırın ya da planını yapın. Vatandaş ne yapsın, kaçak mı yapsın. Tunç Soyer’de imar affından yararlanacak, kendi memleketinde yapıyor Seferihisar’da, o da çıkacak yakında, merak etmeyin! Vatandaşın yeri, belediye, vatandaş… Belli işleri objektif kuralara göre yapmazsanız, subjektif yaparsanız birine başka, birine başka uygulama yaparsınız. Urla’da yüzlerce konut yapılırken, 6,5 milyonluk plan yok muydu, ilke yok muydu? Cevabını ver! Sapla saman karıştı, her şey birbirine girdi” diye konuştu.

CHP’Lİ AYDIN: SAPI DA SAMANI DA GETİRECEĞİM

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Murat Aydın’dan eleştiriler sonrasında AK Parti Grubuna üslup eleştiri geldi.  Aydın, “1/500 binlik ve 1/25000 binlik plan arasındaki uyumu bin kere konuştum. İma ile laf çakarak, üslupla laf söylüyorsunuz. Sizin söylediğinizi anlayacak kadar zekiyiz. Verdiğimiz cevabı beğenmeye bilirsiniz, bu belediyeyi siz yönetseniz farklı yönetebilirsiniz. Dönüp dönüp bir şey söylenmedi, sorduk cevaplanmadı diyorsunuz.  Karşındakinin aklı ile alay eder gibi bir şey yapılmamış gibi davranıyorsunuz. Soruyoruz soruyoruz cevap yok, yok sapı da getireceğim samanı da getireceğim. Söylediğinizi anladık sizin bakış açınız başka bizim de bakış açımız başka. Görüş farklılığımız belli.  Ya hiç değilse neden anlaşamadığımızda anlaşalım. İlk kez mi bu konuda bir şey diyorsunuz biz ilk kez mi cevap veriyoruz. Fikrimizi yönetimi beğenmeyebilirsiniz bu doğal bu nedenle farklı partileriz. Anladık sizin görüşümüz, tavrımız belli sizinki de belli bizimki de belli ya bu üsluba gerek yok ki” ifadelerini kullandı. Söz konusu tartışmalar üslup üzerinden devam etti.

ÖZUSLU: SİZİ İKNA ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ

Tartışmaların ardından Başkan Vekili Özuslu, “Değerli arkadaşlar söylenmeyen bir söz kalmadı. Burada muhalefet istediği üslupta konuştu mu konuştu. CHP Grup Başkanvekili de cevap verdi ve diyor ki verdiğim cevaba kifayet etmiyorsun bu da sizin sorununuz diyor. Burada da haklı, biz sizi de ikna etmek zorunda değiliz. Biz burada bir birimizi ikna ederek görüş değiştirmiyoruz. Her parti faklı görüş beyan ediyor bu da normal gerisi de İzmir halkının takdiridir” dedi.

Exit mobile version