Gündemİzmir HaberleriManşet

İzmir Büyükşehir Meclisinde öğretmenlerden ulaşım kartı eylemi

HABER/ Didar DEMİRCİ

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İzmir İl Temsilciliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı olağan meclis birleşiminin gerçekleştiği Kültürpark Fuar 4 Nolu Hol önünde eylem yaptı. Sendika, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında hakları olan indirimli ulaşım kartlarından İzmir’de yaşayan özel sektör öğretmenlerinin yararlanamadığını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve meclis üyelerine çağrıda bulundu. Sendikadan yapılan açıklamada, “Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na bağlı olarak görev sürdürürler. Milli Eğitim Bakanlığının Özel Öğretim Kurumları Müdürlüğüne doğrudan bağlı olan bu kurumlara sözleşmeli bir şekilde atanarak çalışan öğretmenlerin, Kanun’un 8. Maddesinde söz konusu olan zorunlu şartları nettir. Bu kanuna göre özel öğretim kurumlarındaki öğretmenler resmi okullara atanarak kamuda alışan öğretmenlerle aynı niteliğe sahiptirler. Aynı zamanda yetki, sorumluluk, ödül e cezada 657’ye bağlı olan özel öğretim kurumu öğretmenlerinin yaşadıkları illerde, kamuda çalışan öğretmenlere verilen indirimli ulaşım kartı hakkının verilmemesi, kanunun dikkate alınmadığını göstermektedir” denildi.

Adana’da var İzmir’de yok!

İndirimli ulaşım kartından birçok ildeki özel sektör öğretmeninin yararlandığına dikkat çekilerek, şu noktalara dikkat çekildi:

“Adana, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, Eskişehir, Mersin ve pek çok ildeki belediyeler, özel sektör öğretmenlerine bu hakkı tanımıştır. Uygulamadaki bu olumsuz fark, İzmir’deki özel sektör öğretmenini değersizleştirip ötekileştirmekten başka bir şey değildir. Bugüne dek bu haklı talebimiz için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca dilekçe verdik. Elimizde evrak kayıt numarası olmasına rağmen yetkililer bir dilekçemizin izine dahi rastlayamamışlardır. Üzerine gerçekleştirdiğimiz bir dizi görüşmede ise uygulamanın yasal mevzuata uygun olmaması bahanesi gerekçe gösterilmiştir. Şimdi soruyoruz: Diğer şehirlerdeki uygulama yasal mevzuata uygunken İzmir’deki neden uygun değildir?Bu ülkenin yasaları şehirden şehire değişkenlik mi göstermektedir? Özel sektördeki öğretmenlerin MEB’e ataması yapıldığına göre Belediye, bizi neden öğretmen olarak görmemekte ısrar etmektedir? Sosyal belediyecilik anlayışı toplumun ileri unsurlarını kapsayacak şekilde eşitlik ilkesi üzerinden sağlanırken Izmir Büyükşehir Belediyesi bizleri kamudaki meslektaşlarımızdan ayrıştırmaya daha ne kadar devam edecektir? Belediyemizin ve Tunç Soyer’in bu yanlışa bir an önce çözüm bulacağı umuduyla tüm üyelerimiz bizlerden müjdeli haber beklemektedir. Hak, hukuk, adalet, özgürlük gibi kavramları şiar edinen İzmir Büyükşehir Belediyesinden bu ilkelere aykırı davranmayarak indirimli öğretmen kartı uygulaması kararını ivedilikle almasını ve bu hakkı İzmir özel sektör öğretmenlerine tanımasını istiyoruz. Çünkü biz öğretmenler de tıpkı belediyemizin şiarı gibi bu ilkelere sahip çıktığımız ve haklarımızı savunduğumuz için buradayız. Yoksa sorgulayan bireyler olmasını istediğimiz öğrencilerimizin yüzlerine nasıl bakabiliriz? Öğretmen kartı hakkımız ve hakkımızı alacağız!Mücadele dersini öğretmenler verecek!”

SOYER: YASAL OLARAK BİR DAYANAK YOK

Meclis sonrası Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İzmir İl Temsilcilerini dinleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Talebinizin yasal bir dayanağı yok. Varsa gösterin yapalım. Ben yapmak istemiyor değilim” dedi.