Gündemİzmir HaberleriManşet

İzmir Büyükşehir’de genel seçim kavgası

HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi haziran ayı olağan birinci birleşimini Kültürpark 4 Nolu Hol’de tamamladı. Meclis oturumunu Başkanvekili Mustafa Özuslu idare etti.

Genel seçim sürecindeki muhalefetin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde gündeme getirdiği söylemler, AK Parti Grubu tarafından hatırlatılınca tartışma çıktı. Tartışmaların fitilini AK Parti Meclis Üyesi Yusuf Demircioğlu’nun kürsüden bavulla yaptığı konuşma ateşledi. Ak Parti’li Demircioğlu’nun getirdiği bavul zabıtalarca alınmaya çalışılırken CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Maltepe de arbedeye girdi. Arbede sırasında AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Maltepe’nin Demircioğlu’na yürümesini engellemek isterken sert müdahalede bulunmasından dolayı Maltepe yere düştü. Kameralarımıza yansıyan olay sonrası CHP’li Maltepe, AK Partili Yıldız’a çıkıştı. Olay sonrasında meclis salonu dışında da devam etti. Maltepe, bu kez de AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın üzerine yürüdü. Olayı çevredeki meclis üyeleri yatıştırdı.

İşte meclisteki gelişmeler…

NEZAKET TARTIŞMASI

Meclis açılışında AK Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri arasında, seçim değerlendirme gerginliği çıktı. CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın’ın seçimde emek veren herkese teşekkür etmesi ve seçimin demokrasiyle sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ardından AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Aydın’a çıkıştı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinden dolayı duydukları mutluluğu dile getiren Hızal, “Sayın Aydın’ı dinlerken bazı şeyleri de hatırlatmak isterim. Keşke bugün bu konuşmanın bir benzerlerini de geçmiş seçimlerde yapılsaydı” dedi. “İktidarın belediye başkanı olacağım, gidiyorsunuz ve yargılanacaksınız” gibi seçim çalışmaları döneminde yapılan söylemleri ele alan Hızal, seçim sonrasında seçmenler arasında yapılan “kırsal kesim” ayrımına ve “Seçim sadece İzmir’de yapılsaydı biz kazanırdık” gibi ifadelere dikkat çekerek, “Bu ifadeler bizim içimizi acıttı” dedi. Önümüzdeki yerel seçimlere vurgu yapan Hızal, “Buradan İzmir’in bir meclis üyesi olarak; İzmir’i ve İzmirlilerin sorunlarını konuşup, bu sorunların hep beraber ortadan kaldırmak için hep birlikte ortaya bir irade koymamız gerekiyor” dedi. Hızal’ın sözlerini nezaketsiz olarak karşılayan CHP’li Aydın, “Sayın Soyer, ‘yargılanacaksınız’ demedi. Sayın Genel Başkanımızın sözlerini değiştirerek söylemek size hiç yakışmadı. Çok açık söylüyorum burada olabildiğince, tüm çelişkilerimize rağmen birbirimizi saygı ve nezaket çerçevesinde dinlemeye çalışıyoruz. Bu konuşma biçimini Hızal’a yakıştıramadım” açıklaması yaptı.

BU AYIP CHP’YE YETER

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, geçtiğimiz günlerde AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan’ın gündeme taşıdığı Örnekköy’deki kentsel dönüşüm projesini meclis gündemine taşıdı. Kentte yaşanan deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm faaliyetleriyle ilgili İZBETON’u yetkilendirmesine ve İZBETON’un bu işi kooperatifler aracılığıyla yürütmesine verdikleri tepkileri hatırlatan Hızal, Örnekköy’deki inşaatın mühürlenmesine ilişkin sert çıktı. Konuya ilişkin Hızal, şu ifadeleri kaydetti:

“150 yıllık geçmişi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihindeki en büyük skandala imza attı. Kentsel dönüşüm faaliyetleri için İZBETON’a yetki verilirken biz, çekincelerimizi dile getirmiştik. Büyükşehir meclisinin ortak iradesini ortaya koyarak verdiği yetki o günlerde kötüye kullanılmaya başlandı. Biz yetkiyi verdikten sonra bu işi yaptırmak adına birilerinin apar topar kooperatif kurarak o işleri nasıl aldığı hala muamma… Ve o kooperatiflerin; kimlere, hangi firmalara, hangi kişilere bu işin yapılması için verildiği muamma. Biz bunları defalarca dile getirdik. Dedik ki İZBETON ile kooperatifler arasında imzalanmış sözleşmeleri bize verin incelemek istiyoruz dedik. Sayın Soyer tamam dedi. Ama o sözleşmeler bize verilmedi. Çıktım bu kürsüden dedim ki siz bir şeyler saklıyorsunuz dedim. Birileri güldü az önce güldüğü gibi. Ve ne oldu? İzmir Büyükşehir Belediyesi, demir ve beton hırsızı damgası yedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geldiği nokta. Kentsel dönüşüm faaliyeti yapacak, inşaat yapacak; demir ve beton eksikliğinden dolayı o inşaat mühürlenecek. Buna demir ve beton hırsızlığı derler. Bu olan bir milletvekilimiz bir tweet attığında ortaya çıktı. Cesaretle hiçbiriniz çıkıp burada bir açıklama yaptınız mı? Hayır. Ne oldu kamuoyunun bilgisi oldu ve sonuçta çok daha hazin tablolarla karşılaştık. Birileri bir takım CHP’li siyasileri arkasına alınca bu cüreti gösteriyorlar. Şimdi bu şehrin Belediye Başkanı Soyer o eleştirilerimiz göz ardı etmeseydi bugün bunlarla karşılaşmamış olacaktı. Bugün Büyükşehir’in ayıbıyla karşı karşıyayız. Biz burada İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İZBETON’a bir yetki verdik. O yetki kötü kullanılmaya devam ediliyor. O yetkiyi kötü kullanan kişiler, bugün kendi siyasi ikballeri için İZBETON’u da kullanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni rezil bir duruma sokuyor. Bu ayıp da CHP’ye yeter.”

İFTİHAR ETMELİSİNİZ

Örnekköy’de devam eden kentsel dönüşüm projesine ilişkin gelen eleştirilere CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal yanıt verdi. İktidara deprem vergileri üzerinden yüklenen Önal, ayrıca mecliste çıkan seçim kavgasına ilişkin de AK Parti Grubunu provokasyon yapmakla suçladı.

İZBETON’un kentsel dönüşüm projelerine ilişkin sözlerini sürdüren Önal, “Devletin yapamadığını bir şirketin yapmasını bekleyemezdik. Devletin yapması gerekeni İzmir kendi başına yapıyor. Kendi göbek bağımızı kendimiz kesmeye çalışıyoruz. İZBETON bir model geliştirdi. Bu model de başkanımızın vizyonu ölçüsünde karşılıklı paylaşımla yapılan kooperatif modeli. Gidip 3-5 müteahhitte peşkeş çekmektense kooperatif modeliyle, paylaşımla adil ilerledik. Eksik yanlış olabilir daha iyi bir öneriniz varsa gelin beraber yapalım dedik. Bu dönüşümün bu kadar uzamasının sebebi de insanların malını mülkünü müteahhitlere peşkeş çekmememizdendir” sözlerini kullandı.

Öte yandan Hüsnü Boztepe’nin inşaat maliyetleriyle ilgili eleştirileri ele alan Önal, “Biz bu kooperatif modelini geliştirdiğimizde demir 6 kat arttı. Beton 3 kat arttı. İnsanlar bunu eleştirirken ucu bana dokunuyor mu diye düşünmüyor. İZBETON onlarca yerde bu dönüşüme öncülük ediyor. Karşıyaka’da 3 ayrı aşamada denetleniyor. Bizim bu kooperatiflerimizin birinde son tespit edilmeden beton dökülmüş. Orayla ilgili denetleme yapılıyor tutanak tutuluyor. Bununla hepimiz iftihar etmemiz lazım. Günlerdir İzmir kamuoyunda bu tartışılıyor. Vay betondan çaldı oradan çaldı. Belediye bunu yaptığı için alkışlanması gerekir. Bu noktada da bu duyarlılığa sahip olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.