İzmir dikkat: Devlet 2021 yılında tanesini 5 TL’den satın alacak!
Ege Bölgesi’ni ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alımı yapılan balon balıkları kuyruklarına ilişkin olarak Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz önemli açıklamalarda bulundu. 2021 yılında balon balıklarının alınması için çalışmalara başladıklarını söyleyen Kanyılmaz, “Destekleme kapsamında alım faaliyetimiz Ege ve Akdeniz’i kapsadı. Tabi Edirne, Balıkesir, Çanakkale’nin de Ege’ye kıyısı var fakat sadece İzmir’de Seferihisar’a kadar olan bölgeden alım gerçekleştirdik.” İfadelerini kullandı.
Balıkçılık işi yapanları sevindirecek haber geldi. 2 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ’de destekleme kapsamına alınan balon balıklarına ilişkin olarak Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz önemli bilgilendirmelerde bulundu. Balon balığı desteklerin bu sene de devam edeceğini söyleyen Kanyılmaz, Benekli balon balığı için kuyruk başı 5 lira, diğer türler için 50 kuruş ödeneceğini söyledi.
Yıl boyunca devam edecek
2021 yılı destek ödemeleri hakkında konuşan Kanyılmaz, “Prosedür son hızla ilerliyor. Geçen yıl sadece benekli balon balığı için 5 TL ödenmişti, destekleme sisteminin getirdiği başarı neticesinde 8 türün de desteklenmesine karar verildi. Geçen sene olduğu gibi benekli balon balığı için 5 lira, diğer türler için kuyruk başına 50 kuruş verilecek. Bu destekleme ümit ediyorum kısa zamanda kararname yayımlandıktan sonra tebliği çıkarılarak hayata geçirilecek ve yıl boyunca devam edecek. Yani gecen seneye göre çok fazla balon balığını ekosistemden çekeceğimizi düşünüyorum” dedi.
İzmir’de Seferihisar’a kadar olan bölgeden alım gerçekleştirildi
Devlet tarafından bir aylık sürede 46 bin 192 adet balon balığı kuyruğu alındığını söyleyen Kanyılmaz, 36 bin civarının Antalya ve ilçeleri, az sayıda balon balığının da Ege’den alındığını bildirdi. 2021 yılında da aynı bölgelerden alımların yapılacağını belirten Kanyılmaz açıklamalarında, “Destekleme kapsamında alım faaliyetimiz Ege ve Akdeniz’i kapsadı. Tabi Edirne, Balıkesir, Çanakkale’nin de Ege’ye kıyısı var fakat sadece İzmir’de Seferihisar’a kadar olan bölgeden alım gerçekleştirdik. Henüz çok kuzeye çıktığını söylemek mümkün değil. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yine aynı bölgeleri kapsayan bir alım hedefliyoruz” dedi.
Alınan balon balıklarının ekosistem için önemi
Alınan balon balıklarının ekosistem için önemine değinen Doç Dr. Kanyılmaz, “Ekosisteme tehdit olacak gelecek yılların anaçları ve anaç adaylarını topladık. Yani aldığımız bir balon balığına tek bir balon balığı olarak bakmamak lazım. Bir balon balığı 3 milyon kadar yumurta verebilmekte. Ekosistemde her 100 balon balığının 47’si dişi, 53’ü erkek, yüzde 50 ortalama kabul etmek lazım. Üreme yeteneğinde olan 23 bin civarında balon balığını ekosistemden çekmiş oluyoruz. Bunların ortalama 1.5 milyon yumurta verdiğini düşündüğünüzde, doğada tabi ki bütün yumurtalardan larva oluşumu sözkonusu değil. Yaklaşık bir balon balığının 150 ile 4500 arası larva üretebileceğini düşündüğümüzde 46 bin adet balığın çok üstsel bir etkisi var” ifadelerini kullandı.