Afyonkarahisar haberleriAydın HaberleriDenizli HaberleriEge HaberleriGündemİzmir HaberleriKütahya HaberleriManisa HaberleriMuğla HaberleriUşak HaberleriYerel Haberler

İzmir, Manisa, Aydın, Denizli Ege’de hangi illerde hangi yasaklar kalktı! İşte yasak haritası

Güncel Koronavirüs tablosu doğrultusunda alınan kararlar halk için köklü değişimlere sebep oldu. Yeni kararlar seyrinin sonuçlarını vatandaş merakla bekliyor!

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs süreci için yeni düzene geçiş dönemi başladı. Vatandaş, 1 Mart 2021 (dün) tarihinde kabine toplantısı sonrası yapılan açıklamayı heyecanla bekledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, liderliğinde gerçekleştirilen toplantıda sürecinin seyrini belirleyen kararları belirledi. Açıklamanın içeriği ise  illerdeki risk oranları dikkate alınarak kademeli olarak esnemeye gidileceği söz konusu idi. Peki Ege’nin İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Afyon, Uşak, Muğla illeri hangi risk grubunda. Hangi ilin rengi ne ve hangi illerde hangi yasaklar kalktı. İşte Koronavirüs risk haritasına göre il il kalkan yasaklar tablo şeklinde haberimizde.

Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kademeli normalleşme sürecini açıkladı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan yeni karar dönemi uygulamasınin başlamasıyla vatandaşın aklında yeni sorular belirdi. Kademeli olarak esnetilen kurallar çerçevesinde zaman dilimi kısıtlamaları ve risk haritası, kısmi rahatlamaya neden oldu. Ancak vatandaş sürecin devam ediyor halde oluşu tedirginliğini yaşamaya devam ediyor.

Vaka sayılarının yüksek oranda azalma görüldüğü illerdeki esnene uygulamaları ise tabisi caizse tatlı bir telaşa neden oldu. Öte yandan bazı illerde belirlenen esneme dönemi, kararların yeterliliği ve artış yaşanma korkularını beraberinde getirdi.

Güncel Koronavirüs rist gurupları haritasına göre;

1-Düşük riskli bölge (mavi)

2-Orta riskli bölge (sarı)

3- Yüksek riskli bölge (turuncu)

4- Çok yüksek riskli bölge (kırmızı)

Koronavirüs risk haritası
Güncel Koronavirüs risk haritası

Peki yeni karar dönemi sonrasında bu sürece vatandaşın uyum sağlama durumu nasıl ilerleme gösterecek? Uzun süredir içinde bulunduğumuz karantina sürecindeki değişiklikler psikolojik sarsıntıları beraberinde getirmişti. Bu nedenle vatandaşın adaptasyon endişesi de normalleşme sevinciyle birlikte süregeliyor.

Bununla birlikte açıklanan kararlarda en dikkat çeken maddelerden biri düşük risk gurubu illerde kafe ve restorantların açılması oldu.  Ancak vatandaşın hizmetine açılan mekanlar yine belirlenen saatler çerçevesinde ve belirli kapasite uygulamasıyla hizmet verebilecek.

Yeni normale geçişte kafeler kademeli olarak açılıyor
Yeni normale geçişte kafeler kademeli olarak açılıyor.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında bir diğer dikkat çeken yeni düzen kararı ise düşük riskli bölgeler için kademeli olarak yüz yüze eğitime geçiş kararı oldu. Düşük ve orta riskli bölgelerde tamamen yüzyüze eğitime geçileceği kararı, öğrencilerin yüzünü gülümsetti. Okul öncesi, ilkokul, 8. ve 12. sınıfler, ortaokullar ve liselerin yüzyüze eğitime geçeceği bölgelerde büyük derece vaka sayısı düşüşü yaşanması tamamen normale dönüş sinyalleri için umutları yeşertti.

Koronavirüs yeni karar normalleşme takvimi ise şöyle;

Koronavirüs yeni normalleşme takvimi
Koronavirüs yeni normalleşme takvimi açıklandı.