Gündemİzmir HaberleriManşet

‘İzmir Şehir Kartı’ ile dünya avucunuzun içinde olacak

İzmirlilerin başta belediye hizmetleri olmak üzere tüm harcamalarında ve bankacılık işlemlerinde kullanması hedeflenen, öte yandan dünyanın her yerinde kullanılabilecek olan “İzmir Şehir Kartı” projesinin tanıtımı Ahmet Piriştina Kent Arşiv Müzesi bahçesinde düzenlenen törenle tanıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ata, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri, kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda ve birliklerin başkanları katıldı.

BU BİR ESNAF DEVRİMİDİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş (İZTEK) tarafından hayata geçirilen İzmir Şehir Kartı’nın tanıtımında yaşadığı mutluluğu paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirim Kart’la ilgili bugüne kadar yapılan yenilikleri hatırlattı. Başkan Soyer, “Bu yeni projemiz yalnızca toplu ulaşımda değil, banka kartlarıyla aynı mantıkla çalışan bir ‘mobil cüzdan’ olarak da İzmirlilere hizmet verecek. Vatandaşlarımız belediye hizmetleri başta olmak üzere tüm harcamalarını, online alışveriş ve para transferlerini, üstelik de dünyanın her yerinde bu kartla yapabilecek. Kartın yarattığı imkanlardan İzmir esnafının da kazanabilmesi amacıyla bugün İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İzmir Ticaret Odası ile protokoller imzalıyoruz” dedi. Projeyi bir ‘esnaf devrimi’ olarak nitelendiren Başkan Soyer, “Türkiye’de ilk kez bir Büyükşehir belediyesi şehrin esnaflarına bu denli önemli bir kaynak sağlıyor. Bunu nasıl yapacağız? Rutin olarak devam ettiğimiz sosyal yardımları, İzmir Şehir Kartı sayesinde kentimizin esnafı ve tüccarı üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Örneğin daha dün yeni eğitim öğretim dönemi başladı. Yaklaşık 20 bin ihtiyaç sahibi öğrencimiz için 10 milyon liraya yakın kırtasiye yardımı sağladık. Bu yardımlar, onlara daha önce gönderdiğimiz İzmir Şehir Kartlarına yüklendi. Karttaki meblağ sadece sistemimize üye olan kırtasiyeci esnafında harcanabilecek. Yani İzmir’in esnafı kazanacak” sözlerini kaydetti.

KART HERKESİ BİRLEŞTİRECEK

Soyer, “Öğrencilerimizin yanı sıra düzenli olarak sosyal yardım yaptığımız yaklaşık 80 bin ihtiyaç sahibi haneye gıda, bot, mont gibi pek çok yardım yapıyoruz. Bu yardımlarımız da artık İzmir Şehir Kartı sistemine üye olan esnafımızdan tedarik edilecek. Bütçe planlamamız gereğince 2024 yılı sonuna dek yaklaşık 500 milyon liralık sosyal yardım yapacağız. Bu kaynağın tamamı, şehrimizin esnafı ve tüccarı üzerinden ihtiyaç sahiplerine aktarılacak. Bu sistem bizim iki ayrı hedefimize hizmet ediyor. Birincisi İzmir esnafının kazancını artırarak ülkemizde yaşanan ekonomik krizin etkilerini bir nebze olsun azaltıyoruz. İkincisi ise vatandaşlarımızın istedikleri ürünlere indirimli olarak erişimini mümkün kılıyoruz. Böylelikle şehrimizin refahını artırıyor ve bu refahın adil paylaşımını sağlıyoruz. Dahası bunu yaparken sağ elin verdiğini sol el görmüyor” diye konuştu.

KULLANICILARA AVANTAJ SAĞLIYOR

Öte yandan İzmir Şehir Kartı otoparklardan belediye işletmelerine ve kültür sanat etkinliklerine kadar bir çok alanda kullanıcılara avantaj sunduğunu aktaran Soyer, “İzmir Şehir Kartının Ekim ayı itibarıyla tüm vatandaşlarımızın kullanımına açılacağını müjdelemek isterim. Arzu eden herkes İZTEK hizmet noktalarından cüzi bir ücretle hizmet sunan İzmir Şehir Kartı’na ulaşabilecek. Gelecek beklenen değil inşa edilendir. Biz bu projeyle yalnızca vatandaşlarımıza yeni bir hizmet getirmekle kalmıyor aynı zamanda İzmir’i geleceğe hazırlıyoruz. Bütün gayemiz İzmir’i değişen dünyanın gelişen teknolojileri ile yüzde yüz uyumlu hale getirmek. Ne mutlu ki belediye şirketimiz İZTEK şehrimizde yepyeni teknolojileri hızla hayata geçiriyor ve İzmirliler’in hizmetine sunuyor. İzmir Şehir Kartı’nın tüm İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum” sözlerini kaydetti.

‘DÜNYANIN HER YERİNDE KULLANILABİLECEK’

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir İnovasyon ve Teknoloji (İZTEK) A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Balıkçı, “Yaklaşık 1 yıldır hazırlıklarına devam ettiğimiz İzmir Şehir Kartı’nı hemşehrilerinizin kullanımına sunuyoruz. Türkiye’de bir ilke imza atıyoruz. Bu kart, dünyanın her yerinde kullanılabilecek. Belediyemizin sosyal yardımlarını artık bu kartla yapılacak olması kolaylık sağlarken kent ekonomisine de katkı sağlayacak. İzmir Şehir Kartı’nın hayata geçmesine emeği olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BU KARTIN TEMELİ 4,5 YIL ÖNCE ATILDI

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, kart projesinin temelinin çok daha öncesinde atıldığını hatırlatarak “Bu kartın temelleri 4,5 yıl önce atılmıştı. 4,5 yıl önce İzmir Ayakkabıcılar Odası ile bir protokol imzalayıp Ayakkabıcılar Sitesi’nde esnafımıza destek sağlayan Sayın Tunç Soyer, bu projeyi başlatmıştı. Daha önce 40-50 milyon olan bu proje şu an 400 milyon. İnanılmaz bir proje. Ayakkabıyla başlayıp etki alanını genişlettik. Sayın Başkan zaten her zaman esnafın yanında. Bu kadar kıymetli bir bütçeyle hem İzmir esnafına hem de yardıma muhtaç arkadaşlarımıza yardım ettiği için çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘BİRLİKTELİĞİN YARATACAĞI KARTAPU ETKİSİ YARAR SAĞLAYACAKTIR’

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş, ¨Fırsat eşitliğinin yaratılması ilkesiyle tüm yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşılması ve kent ekonomisinin güçlenmesinin amaçlandığı bu proje ile ortak çalışma protokolü bir kez daha ortaya konuluyor. Bu iş birliği anlayışının devam etmesini diliyorum. Odamız da İzmir Şehir Kart projesi çerçevesinde 80 farklı meslek komitesiyle üyeleriyle önemli bir köprü vazifesi üstleniyor. Üye işyerlerinin varlığı projenin etki alanının genişletilmesi noktasında önemli bir unsur. Oda olarak üyelerimizi bilgilendirme çalışması yürütüyoruz. İlk etapta kırtasiye ve gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin projede yer alması için çalıştık. Projelerin devam eden süreçte İzmir Şehir Kartı’nın yapısının izin verdiği sektörlerin projede yer almasını sağlayacağız. Yardımlaşma ve dayanışma toplumumuzun önemli bir değeri. Bu değerin korunmasında ve dezavantajlı bireylerin güçlendirilmesinde sosyal hizmetin önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun sivil toplumla yürütülmesinin bizi hedeflenen amaca ulaştıracağına inanıyorum. Hepimiz üzerimize düşen görevleri yerine getirmekle yükümlüyüz. İzmir’deki kamu kuruluşlarıyla sivil toplumun birlikte hareket etmesi çok önemli. Birlikteliğin yaratacağı kartopu etkisi şehrimiz için büyük bir yarar sağlayacaktır¨ ifadelerini kullandı.