İzmir Tabip Odası: TIP Fakülteleri kan kaybediyor

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Tabip Odası, TIP Fakültelerindeki öğretim üyelerinin, üniversiteden ayrılmalarıyla sonuçlanan olayları gündemine alarak Dokuz Eylül Üniversitesinin yaptığı açıklamayı kınadı. İzmir Tabip Odası konferans salonunda konuya ilişkin basın açıklaması yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kaynak, “Öğretim üyelerinin üniversiteden ayrılmalarıyla sonuçlanan olaylar konusunda Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü bizce talihsiz bir açıklama yapmıştır. Oysa bilimsel etkinliği yüksek, deneyimli ve başarılı öğretim üyelerinin üniversiteleri terk etmesi önemli bir sorundur ve üniversitelerin içinin boşaltılmasına yol açan politikaların bir sonucudur” sözlerini kaydetti.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ AMACINDAN ÇIKARTILMIŞTIR

Üniversitelerdeki liyakatsiz atamalara dikkat çekerek konuşmalarını sürdüren Kaynak, “Rektörlerinin siyasi erk tarafından çizilmiş sınırlar içerisinde özgürlükten yoksun bir siyasi kalıp içinde kalmaları, üniversitelerin bilimsel kapasiteleri açısından bir zorunluluk olan özerklik, özgür tartışma ortamı, diyalog, görüş alış verişi vb. gibi temel özelliklerinin gözden çıkarılmasına yol açmıştır. Üniversite hastaneleri, bir araştırma, geliştirme, eğitim ve öğretim kurumu olmaktan çıkarılmış, sadece bir hizmet hastanesi haline dönüştürülmüştür. Akademik yayınlar temelinde oluşturulan H- indeks sıralamasında, Türkiye’den sıralamaya giren ilk 10 kişiden 9 tanesi maalesef Türkiye dışında çalışmaktadır. Halen ülkemizde 208 üniversite faaliyet göstermektedir. Ancak dünyada ilk 400 üniversite sıralamasında Türkiye’den bir kurum yoktur. İlk 500 kurum içinde ise sadece iki vakıf üniversitesi ve bir kamu üniversitesi bulunmaktadır” diye konuştu.

TIP EĞİTİMİNİN KALİTESİNİ HIZLA DÜŞÜRECEKTİR

En kıdemli öğretim üyesinin kamudan aldığı aylık gelirin 49 bin TL olduğunu belirten Kaynak, “Eylül 2023 itibariyle ülkemizde yoksulluk sınırı 43 bin 433 TL olarak bildirilmektedir. Bu ücret politikalarıyla önümüzdeki birkaç ay içinde, kıdemli öğretim üyelerinin bile yoksulluk sınırının altında kalması kaçınılmazdır. Türkiye’de hizmet veren 128 tıp fakültesine bu yıl, 21 bin 950 öğrenci alınmıştır. Toplam öğrenci sayısı 112.05‘e ulaşmıştır. Zaten yetersiz olan bir eğitim altyapısı varken öğretim üyelerinin üniversitelerden ayrılmaları zaten bir çok fakültedeki yetersizliği derinleştirecek ve tıp eğitiminin kalitesini hızla düşürecektir. Bu önemli sorunu, çelişkili yargı kararlarından biriyle ilişkilendirip ‘muayenehaneyi tercih ediyorlar’ ‘üniversitede performansları düşük’ gibi ifadelerle öğretim üyelerini hedef alan yaklaşım öğretim üyelerinin saygınlığını zedelemeye ve itibarsızlaştırmaya dönük bir algı yaratma çabasının ürünüdür” dedi.

Rektörlük makamının idari ve geçici bir görev olduğunun altını çizen Kaynak, “Hekimlik ve öğretim üyeliği ise bir ömür sürdürülen uğraşlardır. Üniversiteleri baskı ve zor kullanarak “idare eden” rektörlere değil, akademik düşüncenin özgürce tartışıldığı, yeterli donanım, altyapı ve mali olanaklara sahip kurumlara, bu kurumları nitelikli insan gücünü “tarumar etmeden”, yönetebilecek çağdaş bilim insanlarına ihtiyacı olduğuna inanıyoruz” mesajını verdi.

BAYRAKLI ŞEHİR HASTANESİ DE GÜNDEMDE

Geçtiğimiz günlerde Bayraklı Şehir Hastanesiyle ilgili 10 soruyu gündeme getirerek, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden cevap beklediklerini belirten Kaynak, basın toplantısında konuyu yeniden hatırlattı. Kaynak, “Uzun süredir hepimizi meşgul eden İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ne dair gelişmeler ise üzerinde durulması gereken diğer bir konudur. Maalesef gelinen noktada yüz yıllık Cumhuriyet’imizin devlet geleneğine aykırı biçimde, hatta Sağlık Bakanlığı mevzuatlarına bile uymayan plansız, programsız bir faaliyet yürütüldüğü izlenimindeyiz. Bu keşmekeşten zarar gören tüm meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının yanında olduğumuzu, hukuksal süreçlerin takipçisi olacağımızı ifade etmek; Sağlık Bakanlığı ve ilimizin kamu yöneticilerine kamuoyunu bilgilendirme sorumluluklarını hatırlatmak; İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin kamu yararına sağlık hizmeti üretecek bir şekilde kullanılması için elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isteriz” dedi.

Exit mobile version