Hava kirliliğinin Türkiye’deki durumu Greenpeace Akdeniz tarafından yapılan bir araştırma ile gün yüzüne çıktı. Yapılan analize göre, Türkiye’nin en yoğun hava kirliliği yaşanan 20 bölgesi belirlendi. Bu listede ilk sırayı Hatay’ın İskenderun ilçesi alırken, İzmir’den de Torbalı, Kemalpaşa ve Alsancak bölgeleri yer aldı.
Greenpeace Akdeniz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ulusal hava kalitesi izleme ağındaki istasyonlardan 2023 yılına ait Partikül Madde (PM) 10 verilerini analiz ederek bu sonuca vardı. En kirli hava bölgeleri sırasıyla şöyle: İskenderun (Hatay), Kadıköy-Göztepe (İstanbul), Iğdır Merkez, Osmaniye Merkez, Elbistan (Kahramanmaraş), Kadirli (Osmaniye), Karatay (Konya), Nazilli (Aydın), Nilüfer (Bursa), Kestel (Bursa), Merkez Ulupark (Manisa), Karatay-Karkent (Konya), Akdeniz-İstiklal (Mersin), Muş Merkez, Şahinbey-Beydilli (Gaziantep), Hakkari Merkez, Aydın Merkez, Batman Merkez, Şahinbey-GaskiD6 (Gaziantep) ve Denizli Merkez.
En kirli hava İskenderun’da
Analiz sonuçlarına göre, İskenderun’daki ölçüm istasyonu, 2023 yılında Türkiye’nin en kirli havasını kaydederek 235 gün boyunca PM 10 limit değerini aşan hava kaydetti.
PM ulusal standartların üstünde
İzmir’de ise PM 10’un yıllık ortalaması ulusal standartların üstünde. Torbalı’da 173 gün, Kemalpaşa’da 126 gün ve Alsancak’ta 136 gün boyunca sağlıksız hava solunmuş.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hava kirliliğinin dünya genelinde dakikada 13 insanın ölümüne neden olduğunu belirten Greenpeace İklim ve Enerji Uzmanı Gökhan Ersoy, Türkiye’de ise hava kirliliğinin ölüme yol açan riskler arasında 5. sırada yer aldığını vurguladı.