İzmir Haberleri

İzmir’de 50 Bin Kadına Ulaştı: Annem Kanseri Yendi Kampanyası Büyük Başarı Sağladı

İzmirli iş kadını Işınsu Kestelli’nin öncülüğünde başlatılan "Annem Kanseri Yendi" kampanyası, meme kanseri farkındalığını artırarak 50 bini aşkın kadına ulaşmayı başardı.

Meme kanserine karşı erken teşhisin önemini vurgulayan kampanya, son 12 yılda binlerce kadının hayatını değiştirdi. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2011 yılında meme kanseri teşhisi aldıktan sonra gördüğü tedaviyle sağlığına kavuştu. Hastalık sürecinde erken teşhisin önemini bizzat deneyimleyen Kestelli, kanser farkındalığını artırmak için bir kampanya başlatmaya karar verdi. “Annem Kanseri Yendi” adı verilen kampanya kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle bir tır alındı ve içerisine yerleştirilen mamografi cihazıyla kanser taraması yapılmaya başlandı.

Tırlarla Kanser Taraması Yapılıyor

Kampanyanın hedefi, özellikle sağlık hizmetine erişimde sıkıntı yaşayan kadınlara ulaşmaktı. İçinde mamografi cihazı bulunan tır, Türkiye’nin dört bir yanına giderek 40 yaş ve üzeri kadınlara ücretsiz kanser taraması yapıyor. 2019 yılında ise ikinci bir tarama tırı İzmir’e kazandırılarak bölgedeki hizmet ağı genişletildi. Bu tırlar sayesinde son 12 yılda 50 bin kadının meme kanseri taraması yapıldı ve birçok kadının hastalığı erken teşhis edilerek hayatı kurtarıldı.

Işınsu Kestelli, meme kanserinin dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirterek, erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. “Kendi hastalığımda da geç tanı almama rağmen süreci iyi atlattım” diyen Kestelli, kadınların erken teşhis sayesinde hastalıkla başa çıkma şanslarının arttığını vurguluyor. Kampanyanın adını oğlu ile birlikte belirlediklerini dile getiren Kestelli, annelerin kanseri yenebileceğine dair umut aşılamak istediklerini ifade ediyor.

Kontroller Hayati Öneme Sahip

Kampanya kapsamında görev yapan doktorlar, kadınların mamografi çekimlerinden sonra sonuçların Ankara’daki Ulusal Mamografi Okuma Merkezi’ne gönderildiğini belirtiyor. İnternet üzerinden bir hafta içinde sonuçlar e-nabız sistemine yükleniyor ve riskli durumlarda kadınlar aile hekimleri tarafından hastanelere yönlendiriliyor. Bu sistem sayesinde, kanser taramalarının daha hızlı ve etkin bir şekilde yapılması sağlanıyor.

“Annem Kanseri Yendi” kampanyası, meme kanserine karşı farkındalığı artırmanın yanı sıra, İzmir ve Türkiye genelinde birçok kadına hayat kurtaran bir fırsat sunuyor.