İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Geçmiş yıllara oranla su seviyelerindeki bu keskin azalma, uzmanlar tarafından ciddi bir su krizi uyarısı olarak değerlendiriliyor.
Güncel verilere göre bazı barajlardaki doluluk oranları şu şekilde:
- Balçova Barajı: %37,85
- Gördes Barajı: %5,57
- Tahtalı Barajı: %15,44
- Ürkmez Barajı: %27,25
- Güzelhisar Barajı: %68,27
- Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı: %17,66
Geçen Yıla Göre Düşüş Büyük
2024 yılı verileriyle kıyaslandığında İzmir barajlarındaki su seviyelerinin dramatik bir şekilde azaldığı görülüyor. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde Balçova Barajı %75,03, Tahtalı Barajı %32,20 ve Ürkmez Barajı %44,59 seviyesindeyken, bugün bu rakamlar neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda.
Uzmanlar, özellikle Gördes Barajı’nın %12,88’den %5,57’ye düşmesi ve Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nın %46,37’den %17,66’ya gerilemesi nedeniyle ciddi su sıkıntısı yaşanabileceğini belirtiyor.
Vatandaşlara Tasarruf Çağrısı
Yetkililer, su tasarrufunun artık bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayarak vatandaşların su kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Su krizinin önüne geçmek için yağmur suyu hasadı, suyun verimli kullanımı ve gereksiz tüketimlerin azaltılması gibi önlemlerin alınması gerektiği ifade ediliyor.
İklim değişikliği ve azalan yağış miktarları nedeniyle İzmir’in su kaynaklarının her geçen yıl daha da azaldığına dikkat çeken uzmanlar, önlem alınmazsa susuzluk tehlikesinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
İzmir’de su sıkıntısının büyümemesi için resmi makamların yeni su kaynakları oluşturması ve sürdürülebilir çözümler üzerinde çalışması bekleniyor. Gelişmeler İZSU tarafından düzenli olarak duyurulacak.