İzmir’de Barajlar yüzde 3’e kadar düştü SU KRİZİ başlıyor! Kıtlık ve salgın hastalık alarmı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) tarafından İzmir’deki barajların doluluk oranları açıklandı.

İzmir’de Barajlar yüzde 3’e kadar düştü SU KRİZİ başlıyor! Kıtlık ve salgın hastalık alarmı- Dünyada ve Türkiye’de pandemi krizi etkisi ile birlikte gün geçtikçe artarak devam eden iklim krizi ve su krizi tekrar baş gösterdi. Ülkeler su kıtlığı ile mücadele kapsamında yeni yöntem arayışlarına girerken Türkiye’nin 3 büyükşehri için de barajların doluluk oranı gittikçe azalıyor.

İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra 5 milyondan fazla vatandaşın bir arada yaşadığı İzmir için su krizi alarm vermeye başladı. Geçtiğimiz yıllara göre barajların su dolulukları gün geçtikçe giderek azalıyor. İZSU resmi web sitesi üzerinden her gün güncel baraj oranlarını paylaşıyor. Bugün 25 ekim Çarşamba günü için açıklanan baraj doluluk oranı ise şu şekilde:

İzmir Balçova Barajı 2022 yılında %24,28 iken bu yıl %15,06 seviyelerine geriledi.
Gördes Barajı ise geçtiğimiz yıl %4 seviyesinde iken bu yıl %3,04 oldu.
Tahtalı Barajının doluluğu 2022 yılında %43,49 iken bu yıl %29,35’e düştü.
Ürkmez ise 2022 yılında %51,44 iken bu yıl %15,94 oldu.
Güzelhisar Barajı ise %64,73 iken %58,97’ye geriledi.
Son olarak Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı geçtiğimiz yıl %48,64 doluluğa sahip iken bu yıl %21, 68’e kadar düştü.

İşte İZSU sitesinde yer alan güncel baraj doluluk oranları:

GEÇEN YILA GÖRE BÜYÜK DÜŞÜŞ

İZSU tarafından İzmir barajlarının geçen yıla oranla yaşadığı düşüş ise istatistik tablolarında belli oldu. Geçtiğimiz 2022 yılına  göre 2023 yılında düşüş yaşamayan baraj kalmadı. En düşük barajdaki su oranı ise bu yıl %3,04 ile Gördes Barajı oldu.

 

Yukarıdaki istatistiğe göre İzmir’deki yaşanan su krizinin giderek artması sonucu il genelinde ilerleyen yıllarda uzmanlar tarafından kıtlık ve salgın hastalıkların çoğalabileceği ön görülüyor.

Exit mobile version