Gündemİzmir Haberleri

İzmir’de bayramda yasak var mı? Sokağa çıkma yasağı, seyahat yasağı…

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla ‘Bayramda yasak var mı?’ sorusunun cevabı merak ediliyor. Tatil planı yapacak vatandaşlar sokağa çıkma yasağının olup olmayacağını araştırıyor. Bartın Valiliği tarafından bayram için yasak kararı alındı. Buna göre, valilik köylerde yöresel nitelikteki etkinliklerin yapılmamasına karar verdi. Peki, İzmir’de bayramda yasak var mı?

Kurban Bayramı arefe günü 19 Temmuz Pazartesi gününe denk geliyor. Kurban bayramı ise 20 Temmuz’da başlayıp, 23 Temmuz Cuma günü bitecek. Kurban bayramına kısa bir süre kala vatandaşların en çok merak ettiğin konuların başında bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı sorusu geliyor.

BAYRAMDA YASAK VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Delta varyantı hakkında gerçekleştirdiği basın toplantısında bayramda yasak uygulanıp uygulanmayacağı hakkında açıklamalarda bulundu.

“Biz bayrama kadar aşılanması gereken 62 milyona yakın 18 yaş üstü vatandaşın, 42-43 milyon gibi bir rakam eden en az yüzde 70’inin en az bir aşıyla aşılanmasını hedefliyoruz. Onun için bütün illeri dünden itibaren yayımladığımız il bazlı aşı oranlarıyla birlikte illerin bu noktadaki durumunu ve her ilde oranı artırmak üzere yapılması gereken yaklaşımları yerinde karar vererek, mobil ekip sayılarımızı da olabildiğince artırarak, bir an önce bu hedefe ulaşıp toplumsal bağışıklığı sağlamak istiyoruz.”

Bakan Koca, “Şu an bayram için ekstra bir tedbir yok.” değerlendirmesinde bulundu.

BARTIN’DA BAYRAMDA YASAK KARARI

Bartın Valiliği, koronavirüs tedbirleri kapsamında Kurban Bayramı’nda köylerde yöresel nitelikteki etkinliklerin yapılmamasına karar verdi. Valiliğin aldığı kararla, bölgede bir gelenek halinde uygulanan, köylerin ve mahallelerin toplu halde ve karşılıklı olarak birbirlerini ziyaret etmeleri, ziyaretlerde toplu yemek ve güreş gibi çeşitli etkinlikler yapılması yasaklandı.

Valiliğin kararı şöyle:

“Ülkemizde Delta varyantı koronavirüs vakalarının görülmesi ve sayısı az da olsa ilimizde ve çevre illerde bu varyanta rastlanması nedeniyle, köy muhtarları da dahil olmak üzere konunun bütün taraflarıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda, aile ve akraba arasındaki bayramlaşma etkinlikleri dışında, yöresel nitelikteki özel etkinliklerin tedbir olarak yapılmamasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır.”

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı arefe günü 19 Temmuz Pazartesi gününe denk geliyor.

Kurban Bayramı 1. Günü: 20 Temmuz Salı

Kurban Bayramı 2. Günü: 21 Temmuz Çarşamba

Kurban Bayramı 3. Günü: 22 Temmuz Perşembe

Kurban Bayramı 4. Günü: 23 Temmuz Cuma