İzmir’de Bazı Zincir Marketlerde Şeker Rafları Boş Kaldı!

Kamuya ait Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker), şekere yüzde 25 zam yaptı. Zam sonrasında kristal şekerin KDV dahil kilogram fiyatı 5 lira 30 kuruş olurken, 50 kilogramlık çuval fiyatı 265 lirayı geçti.Şekere gelen %25 zammın ardından market rafları boş kaldı.Çoğu zincir market şeker stoklarında sorun yaşadığından yakınıyor.Marketlerde yaklaşık iki haftalık  bir süreden beri şeker olmadığı öğrenilirken alıcılarda bir hayli tepkili durumdalar.Market çalışanları ise stok sorunlarının kendileri ile alakalı olmadığından bahsetti.

“Müşteriler sitem etti”

Market alışverişi için markete giden müşteriler deliye döndü.Bazı zincir marketlerin şeker raflarını boş gören alıcılar marketlerin stok yaptığı düşüncesine kapılarak “Neredeyse iki haftadır markete geliyorum şeker kalmadı cevabını alıyorum.Bu nasıl iş?Stok mu yapılıyor?Zaten %25 zam geldi şimdi de şeker bulamıyoruz” ifadelerini kullanarak tepkisini belirtti.

 

Peki neden şeker sorunu yaşanıyor?

Şekere gelen %25 zammın ardından şeker sorunu yaşanıyor ve yaşanmaya devam edeceği ön görülüyor.Şekerde bunca zammın ve sorunun yaşanmasına ilişkin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ve Ali Ekber Yıldırım’ın açıklamaları şu şekildedir;

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez’e göre şekerde yaşanan sorunların temelinde üç neden yatıyor. Suiçmez, bu nedenleri “kamu şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, 2001 yılında çıkarılan Şeker Yasası ile şeker üreticilerine getirilen kota uygulamasının halen devam etmesi, nişasta bazlı şeker lobilerinin ülkemizdeki şeker piyasasına müdahalesi” diye sıralıyor.

Ali Ekber Yıldırım da “Şeker üretimi kamunun elinde olsaydı fiyattaki bu ikili yapı oluşmamış olacaktı. Devlet, ‘tüketici daha uygun fiyattan şeker tüketsin diye bunu sübvanse ederim’ diyecekti. Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi bunu buğdayda yapıyor. Un sanayicilerine buğday vererek ekmek fiyatlarını baskı altında tutuyor. Yani artmasını engelliyor” diyor.Bunun yanında şeker pancarında kotalı üretim yapılabildiğini hatırlatan Yıldırım, “Dolayısıyla bu yapı içerisinde hem kota sistemini getirip hem özelleştirme olunca şeker piyasası büyük ölçüde olumsuz etkilendi ve bugün de bunun sakıncalarını görüyoruz” ifadelerini kullanarak sözlerine devam etti.

Exit mobile version