Gündemİzmir Haberleri

‘İzmir’de bebeğe yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldı’ iddialarıyla ilgili açıklama!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, dün katıldığı canlı yayında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını söyledi. Kurugöl’ün bu açıklaması tepki çekerek, gündem oldu. Tepkilerin ardından açıklama yapan Kurugöl, “Bu konuda tek bir vaka var. 1 aylık bir bebeğe yaklaşık 3 ay önce yapıldı. Söz konusu vaka Ege Üniversitesi’nde yaşanmadı, sadece izlemini biz yaptık” dedi. Yaşanan olayın ardından Sağlık Bakanlığı soruşturma başlattı.

‘ÖZÜR DİLERİM’

Kurugöl yanlışlığı yapan kişinin olayı saklamadığını belirterek, “Durum fark edilir edilmez zaten İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvuruldu. Temmuz ayında olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiğim için özür dilerim. Dünyanın en güvenli sistemlerinden biri Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu aşı sistemidir.” dedi.

‘İZMİR DIŞINDA BİR İLDE YAPILDI’

Aşının yapıldığı yerle ilgili bir bilgi vermeyen profesör sözlerine şöyle devam etti:

“İzmir dışında bir ilde yapıldı. Burası bölgenin en güçlü hastanesi olduğu için vaka buraya getirildi. Çocuğun tüm kontrolleri yapıldı, böbreklerinden kalbine her şeye bakıldı. Aşı yapılır yapılmaz getirildi. Günlerdir izleniyor çocuk ve ailenin izni var. Çocuk tamamen sağlıklı. Aşı yapan kurumlar çok büyük hizmet veriyor, karalamak doğru olmaz”

SAĞLIK BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada iddianın kaynağı hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün bebeklere yanlış aşılar yapıldığına ilişkin iddiaları kabul edilemez. Mevcut aşı güvenliği alt yapımızın bu tür iddiaları haklı çıkarması mümkün değildir” denildi.

Aşı takip sisteminin barkodla dijital olarak takip edildiği kaydedilen açıklamada, “Soğuk zincirin kırılması, sistemde herhangi bir aksama olması, aşamalardan herhangi bir düzeyde hata yapılması halinde sistem otomatik olarak uyarı vermekte ve gerekli incelemeler yapılarak tedbirler alınmaktadır” denilerek ilgililer hakkında soruşturma yapıldığı belirtildi.

“HASTANIN SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ OLUMSUZ BİR DURUM YOK”

Ayrıca açıklamada İzmir’deki hatalı aşı uygulamasına ilişkin bir sağlık personelinin tutunağı üzerine soruşturma yürütüldüğü de ifade edildi.

Hastanın yakından takip edildiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

Hastanın sağlık durumu ile ilgili olumsuz bir durum yoktur. Yakın takibi devam etmektedir. İlgili öğretim üyesinin maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz açıklamaları üzerine Bakanlığımızca yeni bir soruşturma başlatılmıştır.