İzmir Haberleri

İzmir’de binalar sıvılaşma nedeniyle yıkıldı!

İzmir Seferihisar’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem bir çok binanın yıkılmasına neden oldu. Binaların yıkılması hakkında açıklamada bulunan MTA Yer Bilimleri Araştırmaları Koordinatörü Doç. Dr. Selim Özalp, yıkılmaya fay hattının değil sıvılaşmanın neden olduğunu söyledi. İşte Özalp tarafından yapılan o açıklamalar…

30.10.2020 günü merkez üssü Ege Denizi, Seferihisar (İzmir) açıklarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 16.54 km derininde meydana gelen bu deprem çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu. Deprem hakkında açıklamada bulunan Doç. Dr. Selim Özalp, yıkılmaya İzmir’deki sıvılaşmanın neden olduğunu söyledi.

“Fay hattı oradan geçmiyordu ama evler yıkıldı”

Özalp açıklamasında, “Hemen hemen bu gevşek yaşlı çökellerin çoğunun yer aldığı -son İzmir depreminde de gördük- yapı hasarlarını bir kenara bırakacak olursak, yıkımların bir kısmı maalesef bu yüzden oldu. Son İzmir depremini düşünün. Fay hattı oradan geçmiyordu ama evler yıkıldı, benzer şekilde, 99 depremlerinde Halkalı’da, Avcılar’da evler yıkıldı, bunlar hep o sıvılaşmanın getirdiği yıkım. Adapazarı’nda meydana gelen hem 1999 hem 1967 depremlerinde görüldü. 1939 ile 1992’deki Erzincan depremlerinde de yine tam fayın üzerinde olmamasına rağmen bu sıvılaşmaya müsait alanlarda kurulduğu için yapılardaki hasarları ve bunun getirdiği maalesef can ve mal kayıpları yaşadık. Şimdi son 2,5 milyon yıl içerisinde çökelmiş, orada birikmiş, genelde gevşek tortulardan oluşan alanların haritası yapılıyor.” Dedi.

2005’deki raporda yayımlandı

Özalp, İzmir’deki sıvılaşma ve olası depremde yaşanacak tehlikenin 2005’te hazırlanan MTA raporunda yer aldığını açıkladı. Raporda, “İzmir’in büyük çoğunluğu körfez çevresindeki delta düzlükleri üzerindedir. Yakın çevre faylarından kaynaklanabilecek büyük depremlerde bu alüvyon alanlarda zemin büyütmesi, sıvılaşma, körfez kıyıları boyunca ise yanal yayılmaların gelişmesi beklenilen bir sonuçtur” ifadesi yer alıyor.

AFAD tarafından yapılan açıklamalarda İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından 02.11.2020 12:54’e kadar geçen zamanda, büyüklükleri 1.0 ile 5.1 arasında değişen 1230 artçı deprem kaydedildiği bildirildi.