İzmir Haberleri

İzmir’de depremden etkilenen afetzedelere yeni evleri teslim edildi

İzmir’de 30 Ekim 2020’deki 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından afetzedelere 3,887 konutun teslim edildiği açıklandı. İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömür Özdil, “Koordineli çalışma sayesinde depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamış olduk” dedi.

Depremin merkezi Seferihisar olmak üzere Bayraklı ve Bornova ilçelerini etkiledi ve 8 bina yıkıldı, 117 kişi hayatını kaybetti.

Olayın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremzedelerin mağduriyetlerini gidermek için hızlı bir çalışma başlattı. Yaklaşık 1500 teknik personel, depremden etkilenen 213,762 binada hasar tespiti yaptı ve 99 binanın acil yıkılması gerektiğine karar verildi.

Ayrıca, teknik ekip kent genelindeki 632 binanın ağır hasarlı, 580 binanın orta hasarlı ve 7,768 binanın ise az hasarlı olduğuna karar verdi.

Acil yıkım kararı verilen binaların yıkım işlemi sürerken, Bayraklı’da yer alan 7 ayrı bölge ve rezerv alanı olarak belirlenen şu anki İzmir Şehir Hastanesi’nin yer aldığı arazide yeni konutların inşasına başlandı.

Rezerv alandaki ilk konutlar, depremin birinci yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle hak sahiplerine teslim edildi. TOKİ tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda toplamda 3,887 konut ve 257 ticari alan depremzedelere teslim edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömür Özdil, rezerv alanda tamamlanan binalar hakkında bilgi verdi. Özdil, depremin ardından devletin tüm kurumlarının afetzedeler için seferber olduğunu hatırlatarak, “Hasar tespit çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamladık. Bakanlığımız koordinasyon içinde çalıştı. Hem planlama hem de mimari projeleri hayata geçirdik ve AFAD ile hak sahiplerini belirlemek için çalışmalar yürüttük. Bu koordineli çalışma sayesinde depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamış olduk,” dedi.

Özdil, rezerv alanlara konutların yanı sıra sosyal donatı alanları, spor alanları, cami ve okulların bulunduğu binaların inşa edildiğini belirtti.

“Bayraklı uydu kent olacak”

Özellikle Bayraklı’da depremin etkilediği bölgede hızlı bir şekilde çalışmalara başlandığını vurgulayan Özdil, “Toplam büyüklüğü 7.54 hektar olan 7 farklı projede ve Bayraklı Şehir Hastanesi bölgesindeki 375 hektarlık rezerv alanda inşa edilen 3,887 konut, hak sahibi olan vatandaşlara tamamen teslim edildi” şeklinde konuştu.

Ömür Özdil, Bayraklı Şehir Hastanesi yakınında inşa edilen binaların bir uydu kenti niteliğinde olduğunu ve önümüzdeki yıllarda İzmir’in önemli bir yerleşim merkezi haline geleceğini ekledi.