İzmir’de Kestane Hasadı Başladı: Bu Yıl Rekor Bekleniyor!

İzmir'in Ödemiş ilçesi, Türkiye'nin en önemli kestane üretim merkezlerinden biri olarak bu yıl da hasat dönemine girdi.

Üreticiler, erkenci ürünlerde hasada başlayarak, geçen yıla göre daha yüksek bir rekolte beklediklerini duyurdular. Kemer Mahallesi’nde, 1161 rakımda yetiştirilen kestaneler, hem iç piyasada hem de Orta Doğu ile Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Kestanede hasat süreci, zorlu ama bir o kadar da keyifli bir işçilik gerektiriyor. Üreticiler, yüksek ağaçlara tırmanarak ve sırıklarla kestane kozalaklarını düşürerek hasat yapıyor. Toplanan kestaneler, çuvallanarak meyvelerinin ayrılması için kuyulara gömülüyor. Kemer Mahallesi’nde kara aşı kestanesi hasadının ardından, sarı aşı (şekerci) ve bellombol (tahta) cinsleriyle devam edecek hasat sürecinin yaklaşık 2,5 ay sürmesi bekleniyor.

Kestanenin Kalitesi ve Pazar Talebi

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, bölgedeki kestanenin tadı ve boyutlarının tercih sebebi olduğunu belirtti. Kocaağa, “Bu sene kestanemizin kalitesi de verimi de yüksek” diyerek fiyatların beklenen seviyede olmasını temenni etti. Kestane üreticisi Umut Şahin, bu yıl hasadın hareketli başladığını ve rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olmasını beklediklerini dile getirdi. İtalya ve Arap ülkelerinden gelen talebin artmasını umut ettiklerini ifade etti.

Ege Bölgesi’nin Lideri

Umut Şahin, Ege Bölgesi’nde kara aşı kestanesi ile lider olduklarını vurguladı ve “Kestanemiz meşhur olduğu ve turfanda burada çıktığı için tüccar ilk önce buraya geliyor” dedi. Kemer Mahallesi Muhtarı Birol Bozakın da kestane toplamanın riskli bir iş oldu

Exit mobile version