İzmir’de kiracılara şok zam! 1750 liralık kira 9 Bin TL’ye yükseldi

Ev sahipleri ile kiracılar arasında bitmek bilmeyen zam tartışması ülke genelinde sürmeye devam ediyor. Son olarak zam oranı %71’e kadar dayandı.

İzmir’de kiracılara şok zam! 1750 liralık kira 9 Bin TL’ye yükseldi – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlıkların ortak çalışmaları sonrasında yaşanan fahiş kira zamlarına “dur” diyebilmek için %25 maksimum zam oranı açıklanmıştı. Ev sahiplerinin kiracılara uygulayacağı zammın %25’i geçmesi halinde ise arabuluculuk sistemi devreye giriyor.

ARABULUCU ZAMMI %75’E ÇIKARDI

Arabuluculuk sistemi ile birlikte kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için görüşmeler bir çok ilde dava öncesinde başladı. Ancak arabulucu aracılığı ile yapılan anlaşmalarda %25 maksimum zam oranına rağmen kiracı zammı için verilen karar şok etti. Ev sahibinin 1750 liralık kirayı 8-9 bin liraya çıkarmak istemesi üzerine arabulucu, tarafları yüzde 71 zamda ikna etti. İzmir Çiğli’deki bir konutta yaşanan arabulucu görüşmelerinde çıkan sonuç şaşırttı.

Ev sahibi ile kiracı arasında kavga ve gürültü olmadan anlaşmada mutabık kalındı. İmzalanan anlaşmaya göre, kiracı ev sahibine 2024 Haziran’a kadar aylık 3 bin lira, haziran ve ağustos ayları arasında 5 bin lira ödeyecek. 2024 yılının ağustos ayından itibaren kiraya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında zam yapılacak.

KAVGA YOK AMA ZAM VAR

Avukat ve arabulucu İrfan Medet Akpınar, 7 yıldır kiracısı olduğu evde bulunan kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmanın sağlanmasında mutluluk duyulduğunu ifade ederek, ‘Ev sahibi, uzun yıllar kiracısı olması sebebiyle ve kiracımızın özel durumlarını da dikkate alarak çok ciddi katkı sundu. Kiracımız da kendi şartlarını zorlayarak kiraya verenin kendisine sunmuş olduğu bu imkanları ve iyi niyeti boşa çıkarmamak adına çok yoğun çaba sarf etti. Sonuçta kademeli bir artış konusunda anlaşma sağlandı.Kira bedelinin önce 3, sonra 5 bin liraya yükseltilmesi ve son aşamada TÜFE oranında zam uygulanması söz konusu oldu. Oldukça emek sarf ettik ama netice güzeldi. İki taraf da dostane şekilde el sıkışarak masadan kalktı.” dedi.

Anlaşmalı yapılan zam için 1 yıllık süre geçerli olacak.

Exit mobile version