Ekonomiİzmir HaberleriManşet

İzmir’de kiralık konut sınıra takıldı

Didar DEMİRCİ-

Geçtiğimiz yıl konutlardaki kira artışı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Söz konusu uygulama 2 Temmuz 2023 itibariyle bir yıl daha uzatıldı. Ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren uygulama bu kez de vitrinde kiralık konut ilanı bırakmadı.

Yeniden uzatılan uygulama karşısında ev sahipleri bu kez evlerini kiraya vermekten vaz geçti. Konuya ilişkin Egehaber.com’a konuşan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’de kiralık konut olmadığını duyurdu.

İlan vermiyorlar

İşyeri kiralarında yüzde 75-80 enflasyon oranında zam yapılabilirken, konutlarda yüzde 25 sınırlamasının ev sahiplerini isyan ettirdiğini aktaran Güleroğlu, “Bu sene de aynı şekilde devam edince ev sahipleri isyan etti. Onlarca dava şu anda mahkemelerde devam ediyor. İzmir’de de kiralık daire yok. Olanlar da yüksek fiyatlı söyleniyor ki önümüzdeki yıl da yüzde 25 sınırı getirilirse bundan etkilenmesinler diye” açıklamasını yaptı.

İzmir’de kira fiyatı en fazla olan ilçeleri sıralayan Güleroğlu, “Bostanlı, Göztepe, Yalı Mahallesi, Mavişehir gibi bölgelerde kiralar en az 12 bin ile 15 bin TL’den başlıyor” dedi.

Aman kiranızı aksatmayın

Evlerini daha fazla fiyata kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin, kiracıyı çıkarmak için türlü bahaneler aramasına karşılık da uyarıda bulunan Güleroğlu, kiralarını aksatmadan günü gününe ödemelerini tavsiye etti. Öte yandan Güleroğlu, “Kiracı 5 yılı doldurduysa ve ev sahibi bu sürenin sonunda yeni bir kira talep eder ve siz de bunu ödemezseniz mahkeme yoluyla bunu talep edebilir. Eğer bu süreçte anlaşma sağlanamazsa ikinci 5 yılın sonunda sizi tahliye edebilir” dedi.