İzmir’de yapılan çalışmalar ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi vatandaşları bilgilendiriyor. Yapılan açıklamalara göre, ilde koku giderim sistemleri kuruldu. Bu kapsamda yapılan açıklamada, “İZSU Genel Müdürlüğü, şehir merkezindeki arıtma tesislerine ve pompa istasyonlarına koku giderim üniteleri kurarak, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne bağlanan dört büyük pompa istasyonu için 38 milyon liralık yatırım yaptı. Hayata geçirilen proje ile Karşıyaka, Bayraklı, Gümrük ve Çiğli pompa istasyonlarında koku giderim sistemleri devreye alındı.” İfadeleri kullanıldı.
Arıtma yatırımlarıyla İzmir’i Türkiye’nin arıtmada lider kenti yapmayı başaran İZSU, arıtma tesisi imalatlarının yanı sıra koku sorununun başlıca nedenlerinden biri olan birleşik sistemle çalışan kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını ayrıştırmak için tarihi yatırımlar yapıyor. 2019 yılından bu yana kent genelinde 196 km yağmursuyu hattı yenileme işi ve yeni imalat yapıldı. Şu an ise 11 noktada toplam 132,2 km yağmur suyu ayrıştırma hattı imalatına 378 milyon liralık yatırımla devam ediliyor.
Derelerde temizlikler durmuyor
Yine aynı doğrultuda dere ıslah ve temizlik çalışmaları yapılıyor, derelerdeki çalışmalar su taşkınlarının da önüne geçiyor. Son 3 yılda yaklaşık 2 bin 500 kilometre dere temizlik çalışması yapılarak derelerden toplam 1 milyon 120 bin 92 ton atık malzeme çıkarıldı. Ayrıca 55 kilometre dere ıslah çalışması tamamlandı.
Bu kapsamda şehir merkezindeki Meles Deresi, Arap Deresi, Manda Çayı, Bornova Deresi, Büyükçiğli Deresi, Peynircioğlu Deresi, Bostanlı Ahırkuyu Deresi, Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Deresi, Balçova Hacı Ahmet Deresi ve daha birçok bölgede kalıcı ıslah çalışmaları gerçekleştirilirken, temizlik çalışmaları da düzenli olarak devam etti.
Derelerden kaynaklanabilecek koku sorununun sıcak havalarda tekrar yaşanmaması için düzenli olarak derelerde yapılan günlük atık malzeme temizliği kesintisiz olarak sürdürülüyor.
Hedef, arıtmasız yerleşim bırakmamak
Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ile Türkiye birincisi olan İZSU Genel Müdürlüğü, günlük toplam arıtma kapasitesi 951 bin 971 metreküp olan 69 adet atık su arıtma tesisiyle hizmet veriyor. İzmirlilerin yaşam kalitesini artıracak, doğayı, su kaynaklarını koruyacak önemli yatırımlara imza atan İZSU Genel Müdürlüğü, kuracağı yeni atık su arıtma tesisleriyle arıtmasız yerleşim bırakmamayı hedefliyor.
Koku giderim sistemleri
İZSU Genel Müdürlüğü, şehir merkezindeki arıtma tesislerine ve pompa istasyonlarına koku giderim üniteleri kurarak, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne bağlanan dört büyük pompa istasyonu için 38 milyon liralık yatırım yaptı. Hayata geçirilen proje ile Karşıyaka, Bayraklı, Gümrük ve Çiğli pompa istasyonlarında koku giderim sistemleri devreye alındı.
Narlıdere Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nde de koku kontrol sistemi kurularak, toplam 4 bin 400 m² havuz yüzeyi kapatıldı ve özellikle sıcak havalarda çevrede rahatsızlık yaratan koku sorununun önüne geçmek için 6,5 milyon liralık yatırım yapıldı.
Körfez’de dip tarama çalışmaları
Körfezin, kent tarihindeki ve geleceğindeki öneminin farkındalığıyla temiz ve daha canlı bir körfez, İZSU’nun en önemli hedeflerinin başında geliyor. Daha temiz ve canlı bir körfez hedefi kapsamında, Gediz Nehri’nin eski yatağının döküldüğü bölgede doğal süreç içerisinde yaşanan sığlaşmanın İzmir Körfezi’ne olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve su sirkülasyonunu sağlamak amacıyla dip tarama çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Kanallar ve ızgaralar
Kent genelinde sürdürülen ızgara, kanal ve galeri mecra hatlarının temizlik çalışmalarına da hız verildi. Periyodik olarak yapılan temizliklerle atık suların taşması, sıcak havalarda yaşanabilecek olası koku sorunu, ızgaralarda atık birikmesi ve çevresel kirlilik gibi olumsuzlukların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Son 3 yılda kent genelinde 7 bin kilometre kanal ve 2 bin kilometre ızgara temizliği yapıldı.