Gündem

İzmir’de kuraklık alarmı: Tahtalı Barajı’nda 8-9 aylık su kaldı!

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle dünya büyük bir kuraklıkla karşı karşıya. Kuşkusuz bu durumdan ülkemiz de nasibini alıyor. Yağmur ve karın yeterince yağmadığı bir kış sonrası İzmir’de barajlar alarm veriyor. 8-9 aylık su hacminin kaldığı Tahtalı Barajı endişe yaratıyor. Su tasarrufu çağrısı yapan İZSU, kullanıcıların daha da dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir’in 3’üncü en kurak dönemini yaşadığını ve Tahtalı Barajı’nda 8-9 aylık su kaldığını açıkladı.

Baraj seviyeleri düştü

Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi İzmir’de de kış mevsimi kurak geçti. Bu durum barajların doluluk oranlarını olumsuz etkiledi. İzmir’in su ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayan Tahtalı Barajı’nda 2001 ve 2008 yıllarındaki kuraklık seviyesine benzer bir durum yaşanıyor. Gördes Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 13 seviyesinde.

Su tasarrufu hayati önem taşıyor

İZSU Genel Müdürü Köseoğlu, İzmirlilerin suyu tasarruflu kullanmaları gerektiğini vurguladı. Geçen sene bu zamanlarda Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı yüzde 41 iken şu an yüzde 32’ye düştüğünü belirten Köseoğlu, Gördes Barajı’nda da durumun daha vahim olduğunu söyledi.

İZSU’dan su tasarrufu önerileri

  • Ellerimizi sabunlarken akan suyu kapatmak
  • Diş fırçalarken suyu kapatmak
  • Kısa süreli duşlar almak
  • Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam dolu şekilde çalıştırmak
  • Damlayan muslukları tamir ettirmek

Kayıp kaçaklarla mücadele

İZSU, kayıp kaçak oranlarını düşürmek için de çalışmalar yürütüyor. 1980’li yıllarda yapılan borular yenileniyor ve bu sayede kayıp kaçak oranları yüzde 40-50’lerden yüzde 15’lere düşürülüyor.