İzmir’de oturduğu bina katı 3’ü geçenler dikkat: Duyuru yapıldı!
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından vatandaşlar deprem anında yapılması gerekeni araştırırken uzmanlar uyardı. Uzmanlar deprem anında vatandaşların genelde merdivenleri tercih etmesi gerektiğini duyursa da yüksek katlı binalarda yaşayan yanlılar ve hasta vatandaşlar asansörle inmeyi tercih ediyor. Yüksek katlı binalarda oturan vatandaşlar için asansör ne kadar güvenli? İşte detaylar
“AFET ANINDA EN SON KULLANILACAK OLAN YERLER ASANSÖRLERDİR”
Posta’da yer alan habere göre, Ekspres Asansör firmasında görevli mühendis Barış Gültekin, “Bu etiketler, vatandaşların bilgilendirilmesi için oldukça önemli. Afet anlarında aslında asansörler en son kullanılacak yerlerdir. Çünkü çok fazla elektronik aksamı var ve bu nedenle çeşitli sorunlar yaşanabilir. Ayrıca depremde elektrik kesintisi de yaşanabileceğinden içeride mahsur kalma riski oldukça fazla” dedi.
Türkiye’de yeni yapılan birçok binada asansör tercih edildiğini aktaran Gültekin, “Yeni yönetmeliğe göre, son yapılan asansörlere deprem sensörü konuyor. Ancak bu her asansörde zorunlu değil. Bu sensör sayesinde, deprem algılandıktan sonra asansörün kapısı otomatik olarak açılıyor ve kabin içinde biri varsa kabini boşaltması için ikaz veriyor. Ama tabii ki bu yeterli değil, asansörün kullanılmaması daha sağlıklı” diye konuştu.
“BİNMEMEK EN İYİSİ”
Tüm uyarılara rağmen vatandaşların deprem paniğiyle asansöre binebildiğini anlatan Gültekin, “Ancak asansörler herhangi bir sarsıntı olduğunda kendini güvenli moda alıp kapatıyor ve içerideki insanlar mahsur kalıyor.
Böyle bir durumda yetkili bir kişi olmadığında asansörde mahsur kalan birini kurtarmak oldukça zor. O yüzden binmemek en önemlisi. Mahsur kalma durumunda ise ya asansörün servisi ya da itfaiye ekibi aranmalı ve destek çağrılmalı” dedi.
AYLIK BAKIMLAR ZORUNLU
İstanbul’da asansör bakım ve montajı yapan Selçuk Yıldız da yeni yönetmeliğe uygun asansörlerde deprem sensörü olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ama bu sensör Türkiye’deki binaların yüzde 99’unda yok çünkü kamu binalarında zorunlu ama meskenlerde zorunlu değil. Bu sensörler depremi algıladığı takdirde en yakın katta kapısını açık bırakıyor. Böylece asansörün tahliye edilmesini sağlıyor ve asansör servis dışı kalıyor.”
650 LİRADAN BAŞLIYOR
Asansör bakımıyla da ilgili bilgi veren Yıldız, “Asansör bakımları genelde aylık yapılıyor, bir de yıllık bakım var. Zaten bunlar zorunlu bakımlar. Aylık bakım, asansörün servis sağlayan şirketi tarafından yapılıyor. Aylık bakım ücretleri asansörün çalışma trafiğine göre değişse de 650 liradan başlıyor. Yıllık bakım ise belediyeyle anlaşmalı kurumlar tarafından yapılıyor” diye konuştu.
Deprem sonrası sağlam kalan binalarda vatandaşlar asansör kullanımı konusunda kararsız kaldı. Depremden etkilenen binaların birçoğunda asansörler bozulurken, bazılarında da hasar kaldı. Uzmanlar ise deprem sırasında ve deprem sonrası gerekli kontroller yapılmadan asansör kullanılmaması yönünde uyarıyor.
Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği de (AYSAD) konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Deprem anında ve sonrasında binalardaki asansörler kullanılmamalıdır. Asansörler ancak bir uzman kontrolünden sonra işletmeye açılabilir” denildi.