Genel

İzmir’de peş peşe gelen orman yangınlarında son durum ne? Bakan Yumaklı duyurdu!

İzmir’in Aliağa ve Menderes ilçelerinde çıkan orman yangınlarının ardından çok sayıda ekipler yangınlara hem havadan hem de karadan müdahale etti. Meydana gelen orman yangınları le ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı çıkan yangınlar ile ilgili önemli duyuruda bulundu.

ALİAĞA’DA YANGIN

İzmir’in Aliağa ilçesindeki ormanda saat 13.30 sıralarında çıkan yangını, söndürme çalışmaları sürüyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 5 uçak ve 6 helikopter ile havadan, 21 arazöz, 6 su ikmal aracı, 9 iş makinesi, 4 ilk müdahale yer ekibi olmak üzere toplam 300 personel ile karadan müdahale ediliyor. 2 TOMA, 4 su tankeri, 2 Sahil Güvenlik botu, 2 AFAD ekibi ve 3 ambulans da çalışmalara destek veriyor. Bölgede bazı evler tahliye edilirken, alevlerin sıçradığı 2 ev küle döndü.

MENDERES’E YANGIN

Menderes ilçesinde saat 14.00 sıralarında çıkan yangında ise 3 uçak, 8 helikopter, 31 arazöz, 12 su ikmal aracı, 8 iş makinesi, 4 ilk müdahale yer ekibi olmak üzere toplam 360 personel söndürme çalışmaları sürüyor. Rüzgarın da etkili olduğu bölgede 3 TOMA, 3 su tankeri, 2 AFAD ekibi ve 5 ambulans çalışmalara destek verirken, alevlerin şu an için yerleşim yerlerini tehdit etmediği belirtildi. Her iki yangında toplam 8 uçak, 14 helikopter, 52 arazöz, 18 su ikmal aracı, 17 iş makinesi, 8 ilk müdahale yer ekibi ile 660 personel görev yapıyor.

İzmir’in Menderes ilçesindeki orman yangınında ise alevler İTOB Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar ulaştı. Ancak şu an için sanayi bölgesini tehdit etmediği belirtildi. Develi, Tekeli, Pancar kırsal mahalleri arasında etkili olan yangına havadan ve karadan müdahaleye devam ediliyor. Yangının, Develi Mahallesi’nin İncirlik mevkisindeki ormandan başladığı belirtildi. Yangının başladığı bölgenin vatandaşlar tarafından çoğunlukla piknik alanı olarak kullanıldığı bir yer olduğu öğrenildi.

YOĞUN DUMAN NEDENİYLE ADNAN MENDERES HAVALİMANI UÇUŞLARA KAPATILDI

Menderes ilçesi Olanağası Mahallesi yakınlarındaki ormanda çıkan yangın sonucu oluşan yoğun duman nedeniyle İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda uçuşlar durduruldu. İzmir’e gelen uçakların Milas- Bodrum Havalimanı’na yönlendirildiği öğrenildi. İzmir’den 18 uçak seferinin iptal edildiği ve ikinci bir karara kadar havalimanının uçuşlara kapalı kalacağı belirtildi. Bu arada bölgede yangına müdahale eden 4 personel dumandan etkilendi. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kaldırılan 4 personelden 2’si tedavisinin ardından taburcu edilirken, 2 personelin tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.

Öte yandan İzmir’in Aliağa ilçesindeki ormanda saat 13.30 sıralarında çıkan yangın ise ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle yaklaşık 7 saat sonra kısmen kontrol altına alındı.

Menderes ilçesi Olanağası Mahallesi yakınlarındaki ormanda çıkan yangın sonucu oluşan yoğun duman nedeniyle uçuşa kapatılan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na inemeyen uçaklar, yakın havalimanlarına yönlendiriliyor. Havalimanında saat 21.00’e kadar 18 uçak seferi iptal edilirken, gün içerisinde 12 uçak geldikleri güzergahlara veya yakın havalimanlarına yönlendirildi. Yangın söndürme çalışmalarındaki olumlu gelişme, uçakların iniş ve kalkış durumunu engelleyecek durumun ortadan kalkması dolayısıyla Adnan Menderes Havalimanı’na seferler normale döndü.

BAKAN YUMAKLI DUYURDU

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, saat 13.30’da İzmir’in Aliağa Çaltıdere Mahallesi’ndeki ormanda, saat 14.00 sıralarında ise Menderes ilçesi Oğlananası Mahallesi’ndeki ormanda çıkan yangınlarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Bakan Yumaklı paylaşımında, “İzmir Aliağa yangının ardından Menderes yangını da kontrol altına alındı.” ifadelerini kullandı.