İzmir’de protein bazlı ilaç çalışmaları başladı!

İzmir'de bulunan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde (İBG) protein bazlı orijinal ilaç geliştirmek için çalışma başlatıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 20 yıl önce kurulan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Türkiye’nin ilk 4 tematik araştırma merkezinden biri oldu. TÜBİTAK gibi pek çok kuruluştan destek alarak çalışmalarına devam eden merkez, bir taraftan orijinal ilaç geliştirme çalışmaları yürütürken diğer yandan ilaç adaylarının klinik öncesi testlerden geçmesi için gerekli İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP) sertifikasını alarak klinik öncesi test hizmeti sunmaya başladı.

Dr. Sibel Kalyoncu Uzunlar öncülüğünde yapılan ilaç geliştirme çalışmalarında, Prof. Dr. Mehmet İnan, Dr. Soner Gündemir ve Dr. Gülçin Çakan Akdoğan ve onların laboratuvar üyelerinin bulunduğu bir araştırma grubu oluşturuldu. Bu bağlamda, protein bazlı orijinal biyoteknolojik ilacını geliştirmeyi hedefleyen çalışmalar devam ediyor.

KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILACAK

Çalışmalar kapsamında konuşan Uzunlar; “Üzerine çalıştığımız ilaç Türkiye’nin ilk protein bazlı orijinal ilacı olacak. Orijinal ilaç geliştirmek uzun soluklu bir çalışma. Bu, araştırma aşamasından hastaya ulaşana kadar 10 ila 15 yıl arasında bir süreyi kapsayabiliyor. Biz ilacın oluşması için gerekli tasarlama çalışmalarını İBG’de yürüteceğiz. Geliştirdiğimiz molekülün hedeflediğimiz göz hastalığını tedavi ettiğini hayvan modellerinde belirlememizin ardından bunu endüstrideki ortağımız firmaya aktaracağız” ifadelerini kullandı.

İlaçların özellikle kanser ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını belirten Uzunlar sözlerine; “Bakteri ve mayalarda bu proteini ürettireceğiz, ardından saflaştırıp karakterize edeceğiz. Daha sonra zebra balığı deneylerinde bunların yararlı ve zararlı etkilerine bakacağız. Tasarladığımız bir molekülün gerçek bir biyolojik organizmada nasıl etki gösterdiğini zebra balığı testinde görebiliriz. Daha sonra İBG’nin sahip olduğu iyi laboratuvar uygulaması sertifikası sayesinde çalışmaların klinik aşamaya geçmesine köprü olacağız. Klinik çalışmalar, ilacın hastalar üzerinde denenmesi anlamına geliyor” şeklinde devam etti.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk de; “Sağlıkta, ilaçta ve aşıda dışa bağımlıysanız, ulus olarak hayatınız güvende değildir. İBG’nin ulusal misyonu işte bu manada çok önemlidir. İlaç ve aşıda Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtarmak. İBG olarak, VSY Biyoteknoloji firması için geliştirdiğimiz oftalmolojik bir orijinal biyoteknolojik ilaçla ilgili Ar-Ge çalışmalarımız hızla ilerlemektedir” ifadelerini kullandı.

 

Exit mobile version