Ege HaberleriGündemİzmir HaberleriYerel Haberler

İzmir’de SU KRİZİ! Barajlar ALARM veriyor salgın hastalıklar, kronik hastalık kıtlık…

Türkiye’nin en çok tercih edilen hem tatil  hem iş fırsatları ile yaz kış Türkiye’nin gözdesi olan ili İzmir için su alarmı.

İzmir’de SU KRİZİ! Barajlar ALARM veriyor salgın hastalıklar, kronik hastalık kıtlık…- Dünyanın içinde bulunduğu su kıtlığı ve iklim krizi etkileri ülkemizde  gittikçe daha da hissedilmeye başlarken Türkiye’nin en büyükşehirleri arasında yer alan İzmir için ise  Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar’dan tehlike uyarısı geldi.

UZMAN İSİM UYARIYOR:. TEHLİKEDEYİZ

İzmir’in yağış oranının gün geçtikçe düşmesi ile birlikte her yıl baraj doluluk oranları da ne yazık ki düşüşe uğruyor. Kentin su ihtiyacının yüzde 44’ü karşılayan Tahtalı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 29,90’a kadar düşerek, son 14 yılın en düşük seviyesini gördü. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Diğer barajlarımız da aynı şekilde doluluk oranı düştü. Şu anki aşamada bir sıkıntı olmasa da ‘tehlikenin başlangıcı’ diyebiliriz” ifadelerini kulllandı.

İZSU VERİLERİ DE ORTAYA KOYUYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre; özellikle İzmir’in ana içme suyu kaynağı olan, kentin yüzde 44’lük su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı’nda geçen yıl 44,19 olan su doluluk oranı, bu yıl aynı dönemde 29,90’a geriledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, “İzmir’deki barajlarımızda su seviyesi, son 14 yılın en düşük seviyesine geldi. En son İzmir’in ana barajı Tahtalı’da su seviyesi, 2008’de yüzde 2’ye düşmüştü. 2009’da ise çok iyi yağışlar gerçekleşti. 1971 yılından sonra en yağışlı dönemi yaşadık. Ancak o günden sonra hep Tahtalı Barajındaki doluluk oranı, yüzde 75 ila 76’lardaydı. Maalesef bu sene yüzde 29’lara düştü. Son 14 yılın en düşük seviyesi. Diğer barajlarımız da aynı şekilde doluluk oranı düştü. Şu anki aşamada bir sıkıntı olmasa da ‘tehlikenin başlangıcı’ diyebiliriz. Bir sonraki kurak dönemde çok acısını çekeriz. Ekim ayının serin geçiyor olması, yağış olmaması anlamını taşıyor. Bu nedenle barajdaki doluluk oranı, yüzde 25’lere kadar düşebilir. Eğer bu oran yüzde 20’lere düşerse, su kirli gelmeye başlar. Suyun tabandan çekilmesi, buna etkili olur” şeklinde konut.

Tehlike için İzmir başı çekerken vatandaşa da duyarlı olunması ve gereksiz yere su tüketiminden uzak durulması uyarısı yapıldı.