Gündemİzmir HaberleriManşetYerel Haberler

İzmir’de suya yüzde 43,47 zam

Didar DEMİRCİ

İzmir’de geçtiğimiz yıl nisan ayında başlatılan şebeke suyu tarifesinin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artırılması kararına Sayıştay, bir yılın ardından uygun bulmadığını belirtti. Sayıştay’ın talebi doğrultusunda bugün olağan üstü toplanan İZSU Genel Kurulu, İzmir’de suya yüzde 43,47 oranında zam yaptı. Zam kararı, oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti Büyükşehir Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, zammın insani olmadığını vurguladı.

SU TEMEL HAKKTIR

Konuya ilişkin eleştirilerini sıralayan AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, komisyon toplantısında yapılan konuşmaları ele alarak şunları söyledi:

“Sürekli artış yapılmasın, otomatik artsın diyeydi. Şimdi hal böyle olunca o dönemde hükümetle doğru idare etsin ÜFE artmasın biz de zam yapmayalım demişlerdi. Ortaya çıkan bu durumda ortaya düşük bir gelir ortaya çıktı. geliriniz azaldı, maliyetlerinizi karşılayamaz duruma geldiniz. Destek sağlamak için bütçeyi yüzde 43,47’e denk gelen zam yapıyoruz. Merkezi hükümetin artışları var, dolar artı, vergileri harçları artırdınız. Su parası başka bir harca benzemez. belediyenin verdiği hizmetlerdeki harçları artırabilirsiniz ama elektrik, doğalgaz, su bunlar bir evin olmazsa olmazlarıdır. Su parasını, elektrik ve doğalgazla karşılaştırabilirsiniz. Bakış açısının bu olması gerektiğini düşünüyorum. 2018 yılına kadar İZSU kar elde edermiş, elde ettiği karın fazlasını da ESHOT’a aktarırmış. Bu doğrudur, yanlıştır bu tartışmaya girmeyeceğim. Keşke o paralar İzsu’nun alt yapı yatırımları için hazırlansaydı, maliyetler yatırımlarla azaltılabilseydi demek düşüyor bize. Bunun dışında eğer destekleyeceksek su parası konusunda biz teşekkür ediyoruz, her zaman da söylüyoruz. Bu belediye 2,4 milyon TL ESHOT’a destek oldu. Biz İZSU’nun su parasını da desteklemeliyiz.”

İzmir’de suya gelen yeni zamlar şu şekilde: