İzmir’de suya zam kararı alındı!

Kasım ayı 7’nci Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda ilde suya zam kararı alındı. Peki, su zammı ne kadar olacak? Zamlı ücretler ne zaman alınmaya başlanacak? İşte cevabı…

İzmir’i ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Kasım ayı 7’nci Olağan Meclis Toplantısı’nda suya zam kararı alındı. CHP ve İyi Parti’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilen karara göre, suya yüzde 15 oranında zam yapılacak.

Yapılan açıklamalara göre, İzmir’de 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak yeni kademeli tarifeye göre konutlarda kullanılan 0-13 m³ arasındaki tüketimlerde suyun metreküp fiyatı KDV hariç 6,41 TL olacak. 14-20 m³ arasındaki tüketimlerde 6,92 TL; 21 m³ ve üzerindeki tüketimlerde ise 14,27 TL ödenecek. Konut dışı kademesiz tarife ise 16,35 TL oldu.

Konu hakkında açıklamada bulunan Tunç Soyer, “Nasıl yüzde 70’lere varıldı anlamadım. Temmuz ayında bir zam yapılacaksa oturulur konuşulur. Körfezin yüzülebilirliği ile ilgili tespit edilen rakam ışık geçirgenliği yüzde 75.83, oksijen miktarı 5,71 miligram/litre olmuş. Bu, körfezin temizlenmekte olduğunun göstergesi. Biz derelerin çıkış noktasındaki çamurları temizledik. Körfezin temizlenmesinde büyük etki yarattı.” İfadelerini kullandı.

Doğal karşılamak gerekiyor

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise su fiyatındaki artışın yükselen maliyetler dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek “2019 yılının Eylül ayı ile 2020 yılının Eylül ayını kıyasladığınızda makine, ekipman ve teçhizat, enerji, personel giderleri, döviz kuruna bağlı olarak hizmet ve mal alımları ile yapım işlerin maliyetlerinin de arttığını görürsünüz. Enerjide yüzde 26, dövizde yüzde 40 artış var. Maliyetlerin bu kadar yükseldiği ekonomik şartlarda su fiyatının yüzde 15 gibi makul bir seviyede artırılmasını çok doğal karşılamak gerekiyor” açıklamasında bulundu.

İZSU’nun devletten, İller Bankası’ndan ve Büyükşehir Belediyesi’nden destek almadığını da sözlerine ekleyen Kökkılınç tarafından kurum olarak İZSU’nun tek gelirinin su faturaları olduğu ifade edildi.

Atık su arıtma tesisleri için 330 milyonun üzerinde bütçe

Öte yandan içme suyunun üretimi ve arıtılması faaliyetleri için ise İZSU bütçesinden yaklaşık 178 milyon lira pay ayrıldı. Bu kapsamda Karaburun Mordoğan Göleti İçme suyu Arıtma Tesisi’nin tamamlanması, Foça, Yenifoça, Musabey Kuyuları, Dikili Çandarlı Göleti, Karaburun Bozköy Göleti ve Çeşme ilçesi içme suyu arıtma tesislerinin yapımında önemli aşamalar kaydedilmesi ve 4 adet de içme suyu paket arıtma tesisinin yapılması planlanıyor.
İZSU Genel Müdürlüğü, atık su arıtma tesislerinin işletilmesi, yeni tesislerin projelendirilmesi ve yapılması için 2021 yılında 330 milyon liranın üzerinde harcama yapacak. Atık su iletim sisteminin etkinlik ve verimliliğinin artırılması için yapılacak çalışmalara ise yaklaşık 300 milyon liralık bütçe ayırdı.

80 kilometre yağmursuyu şebekesi tamamlanacak

İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılındaki en iddialı işleri arasında yağmur suyu ve kanalizasyon sisteminin ayrıştırılması çalışmaları yer alıyor. 130 milyon liranın üzerinde bir bütçe ayrılan bu çalışmalar kapsamında 126 kilometresi ihale edilecek yağmursuyu şebekesi ve toplayıcı hat imalatlarının 80 kilometrelik bölümü 2021’de tamamlanacak

.Sel ve taşkınlar için 50 milyondan fazla pay ayrıldı

Mevcut yağmur suyu hatlarını etkin ve verimli şekilde yönetmek amacıyla yapılacak bakım, temizlik ve benzeri çalışmalar için 58 milyon liranın üzerinde harcama yapılacak.

Sel ve taşkınları önlemek, etkilerini azaltmak için yapılacak dere ıslahları ve benzeri çalışmalar içinse kurum bütçesinden 50 milyon liradan fazla bir pay ayrıldı.

Exit mobile version