Editörün SeçtikleriEkonomi

İzmir’de yaşayanlara müjde! Kira fiyatlarında şoke eden gelişme! Kimse bunu beklemiyordu

Sahibinden ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporu, Türkiye genelindeki kira fiyatlarındaki değişimleri detaylı bir şekilde ortaya koyarken Şubat ayı itibarıyla kira fiyatları, ülke genelinde enflasyon karşısında ciddi bir değişim gösterdiği bildirildi. Bu doğrultuda İstanbul ve İzmir’de reel kiralar düşerken, Ankara’da ise yükseliş gözlemlendiği ifade edildi.

İZMİR’DE REEL KİRALARDA DÜŞÜŞ

Konu ile ilgili olarak söz konusu raporda Şubat 2024 itibarıyla Türkiye genelinde kira fiyatları enflasyon oranının altında kaldığı ifade edilerek özellikle İstanbul ve İzmir’de reel kira fiyatlarında azalma yaşandığı bildirildi ve İstanbul’da reel kiralar yıllık bazda yüzde 4,9 oranında düşerken, İzmir’de bu oran yüzde 13,2 olduğu ifade edildi.

ANKARA’DA KİRA ARTIŞLARI BAŞLADI

Bunun yanı sıra Ankara’da son altı aydır devam eden reel kira düşüşü bu ay sona erdiği ifade edilerek Ankara’da reel kiralar, Şubat ayında yüzde 29,7 oranında bir artış gösterdiği  ve Türkiye genelinde reel kira fiyatları, Şubat 2024 itibarıyla yıllık bazda yüzde 1,1 oranında bir azalma yaşadığı bildirildi.

Tüm bunlarla beraber Şubat ayında Türkiye genelinde ortalama kiralık konut metrekare fiyatı 143,5 TL olarak belirlendiği ifade edilerek cari kira fiyatlarındaki artış hızı, önceki aylara göre yavaşlamış durumda olduğu ve İstanbul’da yıllık artış yüzde 58,9, Ankara’da yüzde 116,7 ve İzmir’de yüzde 89,1 olarak gerçekleştiği ifade edildi.

KONUT TALEBİNDE AZALMA

Ocak ayına göre kiralık konut talebi küçük bir artış gösterse de, geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 25 oranında bir azalma yaşandı. Bu durum, kiralık konut piyasasında genel bir durağanlık ve talep daralmasını işaret ediyor. Bu azalma, kiralık konut piyasasının mevcut durumunu ve gelecekteki olası trendleri etkileyebilir.