İzmir’den Japonya ve Çin’e gönderiliyor: Bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılıyor!

İzmir’den Japonya, Çin ve Kore’ye deniz patlıcanı gönderiliyor. Türkiye ekonomisine 30 milyon dolar gelir getiren ihracat hakkında İzmir Balıkçı İş adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan açıklamada bulundu. Çakan açıklamalarında, Çinlilerin deniz patlıcanının bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inandıklarını söyledi.

Ege ve Akdeniz’in dip sularından çıkartılan deniz patlıcanı Uzakdoğu ülkeleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Deniz patlıcanı Çin, Japonya ve Kore’ye ihraç ediliyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Çakan, “Çinliler için manevi değeri olan bir ürün. Çorba ve salatalarında kullanıyorlar. Bağışıklık sistemini güçlendirip, yaşlılığı geciktirdiğini düşünüyorlar. Kırışıklıklara iyi geldiği için krem yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin av kotası, yıllık 2 bin ton

Deniz patlıcanı avcılığında yumurtlama döneminde yasak getirildiğini söyleyen Çakan açıklamalarında şöyle dedi:
“Türkiye’nin av kotası, yıllık 2 bin ton. Bakanlık kotayı, yasa dışı avcılığın önüne geçmek için tesislere dağıttı. Bakanlık dalgıç avcılığına izin verdi. Bölgesel avcılığa geçildi. Her yıl bir bölge nadasa bırakıldı. Bu yıl Didim açıldı. Geçen yıl da Çeşme ve Karaburun açıktı. Deniz patlıcanı için her yıl bir bölge nadasa bırakılıyor. Deniz patlıcanı avcılığı kasım ve nisan aylarında yapılır. Yumurtlama döneminde ise avlanma yasağı getirilir.”

Çakan deniz patlıcanı ihracatının ekonomiye 30 milyon dolar gelir getirdiğini açıklamalarına ekledi.

Exit mobile version