Gündemİzmir HaberleriManşet

İzmir’in demir ağlarına grev freni

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Metro A.Ş ve işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile Demiryol-İş Sendikası arasında gerçekleştirilen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine işçiler grev kararı alarak, grev ilanını iş yerlerine asmıştı. Grev ilanında 31 Temmuz 2023 saat 05.00’a kadar yine anlaşma sağlanamazsa İzmir’de metro ve tramvaylar duracaktı. İzmirlinin korktuğu başına geldi. İzmir’de raylı ulaşım durdu. Vatandaşlar işe gitmek için otobüsleri kullanmak zorunda kaldı. Sürecin ne zaman sonlanacağı merak edilirken, grev uygulamasına geçen Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, anlaşmak için ellerini her zaman uzattıklarını söyledi.

Kapımız her zaman açık

Sabah saat 05.00’da Halkapınar’daki İzmir Metro A.Ş. binası önünde açıklama yapan Giral, “Değerli arkadaşlarım haklı taleplerimize karşılık bulamadığımızdan daha önce aldığımız grev kararımızı bu saatten sonra uygulamaya koyuyoruz. Hepinize hayırlı uğurlu olsun. Son dakikaya kadar elimizi uzattık, kapımızı açık tuttuk. Grevde olsak da kapımız her zaman açık, elimizi her zaman uzatıyoruz” sözlerini kaydetti. Giral, “Bize bu grev kararını uygulamaya koymayı zorlayanlar her zaman düşünsünler. Bu saatten sonra saat 05.00’dan sonra işyerlerine kimse girmeyecek. Gün boyunca buradayız” dedi. Öte yandan işçiler, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları atarak, “Bu iş yerinde grev var” yazılı pankartı astı.

İzmir’de metro ve tramvay grevi ne zaman bitecek?

Demiryol-İş Sendikası ile İzmir Metro A.Ş. işveren sendikası SODEMSEN arasında yapılması planlanan toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamadı. Anlaşmazlık greve çıkmaya kadar ilerledi ve gelinen noktada İzmir’de raylı ulaşım durdu. Raylı ulaşımın ne zaman aktif olacağına ilişkin durumu ise grev sürecinde iki sendika arasında yapılacak toplantılar belirleyecek.