İzmir’in Girişimcileri DEÜ Çatısı Altında
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ortaklığı ile DEÜ Teknoparkı'nın koordinasyonunda yürütülen "İzmirEnt4Int: Centre for Entrepreneurs with Experiential Learning" projesinin kapanış etkinliğinde, girişimciler ve sektör temsilcileri bir araya geldi. Proje kapsamında 100 girişimciye eğitim, mentörlük ve destek sağlandı, etkinlikte konuşmalar ve girişimcilik ödül töreni gerçekleştirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ortaklığı ile DEÜ Teknoparkı’nın (DEPARK) koordinasyonunda yürütülen “İzmirEnt4Int: Centre for Entrepreneurs with Experiential Learning (Girişimciler İçin Deneyimsel Öğrenme Merkezi)” projesinin kapanış etkinliği gerçekleşti. Avrupa Birliği Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca desteklenen girişimciliği destekleme projesinin kapanış oturumuna; DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, DEPARK Genel Müdürü Aytekin Demir, ICMPD Proje Sorumlusu Kemal Ege Gürkan, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan (İZKA) Cangül Kuş, DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Engin Deniz Eriş, DEÜ İzmir Meslek Yüksekokulu’ndan (İMYO) Dr. Elif Yücebaş, sektör ve paydaş kurumların temsilcileri, akademisyenler, iş insanları ve girişimciler katıldılar.
“İzmir adına önemli bir adım.”
İzmir Marriot Otel’de yapılan etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, projenin üniversite-sanayi iş birliğinin güzel bir örneği olduğunu ve büyük bir emeği temsil ettiğini belirtti. Çalışmanın aslında dört yılı kapsayan geniş bir süreç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güzel, “Dokuz Eylül Üniversitesi olarak bu süreçte projenin önemli bir paydaşıydık; ancak yalnız değiliz. Girişimcilik yönümüzü öne çıkaran en önemli yapılarımızdan olan Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkımız DEPARK ve onunla uyum içinde çalışan Teknoloji Transfer Ofisimiz (DETTO), bizlere ivme kazandıran, Üniversitemizi sanayi ile birleştiren iki önemli birimimiz. Bu süreçte ülkemizin ve İzmir’imizin gelişimi adına sektör paydaşlarımızla beraber önemli çalışmalar ortaya koyduk. Bu projemiz de İzmir adına önemli bir iş birliğini teşkil ediyor. Yatırımcıların ve girişimcilerin de ilgisiyle bu proje büyüdü ve önemli bir aşamaya geldi” dedi.
“Projemiz ḃir yol haritası niteliğinde”
Konuşmasının devamında girişimcilik ruhunun önemine dikkat çeken Güzel, şunları kaydetti: “Girişimciliğin yaşı yok, mesleği yok. Gerçekten gönülden inandığımız, bir anda ortaya çıkan bir fikir olabiliyor. İşte bu noktada bu proje, bu fikirlerin olgunluğa ulaşmasında, deneyimlerin paylaşılmasında ve bir yol haritası belirleme, köprülerin kurulması noktasında öne çıkıyor. Umuyorum ki bu girişimin faydalı sonuçlarını bundan sonra da görmeye devam edeceğiz. Bu noktada projemiz, topluma hizmet noktasında da önemli bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Bu bir kapanış etkinliği gibi düşünülebilir ama hiçbir zaman da bitmeyeceğine ben eminim. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak girişimciliği, üniversite-sanayi iş birliklerini desteklemeye bundan sonra da devam edeceğiz. Projenin hayata geçirilmesi noktasında emeği geçen öğretim üyelerimize ve tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.”
Proje Kapsamında 100 Girişimciye Ulaşıldı
Etkinlikte konuşan DEPARK Genel Müdürü Aytekin Demir, girişimciler ve sektör temsilcilerini buluşturan proje kapsamında bugüne kadar 100 girişimci adayına ulaşıldığını belirtti. Bu adayların girişimcilik eğitimi, mentörlük, ticarileşme ve pazarlama gibi desteklerle bir araya getirildiğini ve girişimciler için ortak kullanıma açık bir merkez oluşturulduğu kaydeden Demir, “Çok güçlü ortaklarımızın olduğu projede 22 ay boyunca İzmir’deki geçici koruma altındaki Suriyeliler ve yerel ev sahibi topluluklardan girişimci adaylarına, girişim fikirlerini geliştirmek üzere eğitim, ağ kurma, mentörlük ve lojistik gibi birçok destek sağlanmıştır. Bu noktada Girişimcilik alanında bilgi ve tecrübesi olan kurumların da iştirakçi olarak proje faaliyetlerinde yer almasının önü açılmış oldu. Bizim için oldukça gurur verici. bir projeydi. Projenin sonuna yaklaşmanın hüznünü ve heyecanını bir arada yaşıyoruz. DEPARK olarak Teknoloji Transfer Ofisimiz ile birlikte onuncu yılını devirmiş bir Teknoparkız. Bünyemizde 140 adet girişimci firmamız, 252 adet devam eden Ar-Ge projemiz var. Ar-Ge ve inovasyon tabanlı tüm bu projelerin hayata geçirilmesine 10 yıldır olduğu gibi bugün de destek sunmaya devam ediyoruz” bilgisini paylaştı. Açılış konuşmalarının ardından; ‘Yenilik ve Girişimcilik’ başlığı ile İZKA’dan Cangül Kuş; ‘Dijital Girişimcilik’ başlığı ile Sun Tekstil firmasından Muratcan Karagöz; ‘Sürdürülebilir Girişimcilik’ başlığı ile DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Engin Deniz Eriş; ‘Sosyal Girişimcilik’ başlığı ile Yaşar Üniversitesi’nden Oya Demir ve ‘Ticari Girişimcilik’ başlığı ile Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nden Prof. Dr. Keramettin Tezcan, ‘Girişim Sohbetleri’ bölümünde sunumlar gerçekleştirdiler. Etkinlik, ‘Yatırımcı Paneli’ bölümünde konukların sunumları, projenin sonuç bölümü ve girişimcilik ödül töreni ile tamamlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı’nın ilgili projesine; izmirent4int.com adresinden ulaşılabiliyor.