İzmir’in kronik sorunlarına Dünya Bankası çözümü

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ekim ayı olağan meclis birleşimi Kültürpark 4 Nolu Hol’de İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu iradesinde tamamlandı. Mecliste sırasıyla şu başlıklar öne çıktı:

İZBETON’A SERMAYE ARTIRIMI

İBB’nin en önemli iştiraklerinden olan İZBETON A.Ş’nin, 05 Eylül 2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında şirket sermayesinin 986 milyon 550 bin TL’den, 1 milyar 186 milyon 550 TL’ye çıkarılması kararı meclis gündemine geldi. Bu doğrultuda, İBB’nin, İZBETON AŞ içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, payına düşen yüzde 98,792’sine tekabül eden 197 milyon 584 bin TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi hususunun görüşülmesi konusu komisyonlara sevk edildi.

“KEMALPAŞA İZMİR’E 20 DAKİKA AMA KADERİNE TERK EDİLDİ”

Mecliste gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Kemalpaşa Meclis Üyesi Çile Özkul, Kemalpaşa Sütçüler Mahallesinde bulunan bir köprünün yıllardır yapılamadığını dile getirerek, isyan etti. Özkul, “Bugün kendi kaderine terk edilmiş ilçemdeki sorunlardan bahsetmek istiyorum. Kemalpaşa Sütçüler Mahallemizde bulunan ve fabrikalarla mahalleyi birbirine bağlayan ve bu noktada mezarlığın da bulunduğu bir köprü bulunmakta ve bu köprü aylardır yapılamamakta. İlçe belediyesi topu Büyükşehir’e atıyor. İki belediyeye de CHP ile yönetiliyor. Bulunduğumuz bölgedeki sorunu herkes biliyor. Kemalpaşa’yı artık görmüyor musunuz? Ya da Kemalpaşa sizin için önemli değil mi? Büyükşehir’in yapması gereken bir konu. Bu zamana kadar Büyükşehir Belediyesi hiç bir çalışmaya el atmamıştır. İmar, alt yapı, üst yapı kentsel dönüşüm. İzmir’e 20 dakikalık mesafede olmasına rağmen maalesef kendi kaderine terk edilmiştir” sözlerini kaydetti. Özkul, “Size basit gelebilir ama bu sorunu en kısa sürede çözmenizi istiyorum” dedi.

CHP Kemalpaşa Meclis Üyesi Mehmet Türkmen, “Kemalpaşa’da yapılan çalışmaları oradaki arkadaşların görmemesi üzüyor” dedi.

BİTMEYEN PROJELER GRUPLARI KARŞI KARŞIYA GETİRDİ

Bayraklı Şehir Hastanesi’nin açılışının sürekli ertelenmesi hakkında eleştirilerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, hastane projesinin seçim vaadi olarak sunulduğuna ancak uzun yıllardır gerçekleşmediğini ifade etti. CHP’li Aydın, “Yedi kez açılış tarihi bildirilen hastane hala açılmadı. İzmir halkı adına soruyoruz; Bu hastanenin gerçek temel atma süresi nedir? İnşaat süresi bitimi nedir? Ne kadara mal oluyor? 25 yıl işleteceği söylenen şirketin işletme süresi ne zaman başlayacak? Devletin cebinden para çıkmadığı söyleniyor, herhalde gecikmenin sorumlusu ilgili şirket, o zaman gecikmenin işletme süresinden düşülmesi gerekiyor. Şehir hastanesi ne zaman açılacak?” diye sordu.

Aydın’ın Şehir Hastanesi çıkışına Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eksik kaldığı yatırım hizmetlerine dikkat çekti. Yıldız, “Bu kadar büyük bir projeyi keşke İzmir Büyükşehir de bitirse de biz de gecikmelerini saygıyla karşılasak. Mesela Konak Tüneli’ni nasıl yaptığımıza baksınlar, İzmir Havalimanını nasıl uluslararası yaptığımıza baksınlar. İzmir’in kalbi Konak’ta Tekel Binalarını restore ettik 1,5 yılı geçmedi hizmete girdi. Bitmeyen Opera Binasını gelip bize anlatsınlar” diye konuştu.

SOYER’DEN 20 MİLYON AVRO BORÇLANMA TALEBİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, finansmanı Dünya Bankası tarafından karşılanan ve İller Bankası A.Ş. tarafından yürütülen “Türkiye Deprem, Sel ve Yangın Acil İmar Projesi” kapsamında, projenin yapım işi için kullandırılacak 20 milyon Avro tutarındaki kredi için belediyenin tüm gelirlerini, menkul ve gayrimenkullerini ipotek göstererek kullanılması için yetki talep eden önerge meclise geldi. Önerge ilgili komisyonlara havale edildi.

İZSU’DAN 110 MİLYON AVRO BORÇLANMA TALEBİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekim ayı meclisi birinci oturumun hemen ardından İZSU Genel Kurulu toplandı. Toplantıda İZSU, İller Bankası teminatını kullanarak Dünya Bankası’ndan 110 milyon avro kredi çekme yetkisi istedi. İZSU Genel Kurulu’nda bu yetki kabul edildi.

Öte yandan Bankalardan 400 milyon TL’ye kadar kredinin kullanılması için yetkili kılınan İZSU Yönetim Kurulu’na; görülen ihtiyaç üzerine 400 milyon TL’ye ek olarak; nakdi veya gayri nakdi olarak dilimler halinde kullanılmak üzere bankalardan 678 milyon TL’ye kadar kredinin kullanılması için yetki verildi.

İZSU’ya verilen borçlanma yetkileriyle ilgili AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Bu iki krediye de İzmir’in kronikleşmiş yağmur suyu ve arıtmalarda kullanılması için oy birliği yapıyoruz” sözlerini kaydetti. MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu da bu kredinin akıllıca kullanılmasını temenni etti.

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “İzmir’in uzun zamandır devam eden sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Alınacak kredilerin İzmir halkına daha iyi bir hizmet vermesi adına faydalı olmasını diliyorum” dedi.

Exit mobile version