Geçen yılın verilerine göre, Türkiye’de bulunan 45 ilde hava kirliliğinin ulusal sınır değerlerini aştığı bildirildi. 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde Türkiye’de “yüksek hava kirliliği” gözlemlendi. Ölçümlere göre, Türkiye’de sadece Hakkari ve Bitlis illerinde hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kılavuz değerlerinin altında ölçüldü.
İzmir’de Kirli Hava Şampiyonu Aliağa Oldu
Yapılan ölçümlere göre, İzmir’de hava kirliliği önceki yıllar baz alındığında artış gösterdi. İzmir’de en kirli hava Aliağa ilçesinde ölçüldü. Dünya Sağlık Örgütü kılavuz değerlerinin iki katından fazla olarak ölçüldü. Aliağa, ilçesinde en önemli hava kirletici kaynakları olarak kömürlü termik santral, hurda metal işleyen demir-çelik fabrikaları ve haddehaneler, rafineri ve petrokimya tesisleri olarak belirlendi.
Yayımlanan Rapora Muş 306 Gün Kirli Hava Soludu
Yapılan ölçümler sonucu yayımlanan rapora göre, hava kirliliğinin en yüksek oranda olduğu Muş’ta yılın 306 günü kirli hava solundu. İstanbul’da önceki yıllara kıyasla hava kirliliği ölçümünde değerler düştü. Fakat yine de İstanbul’un havası DSÖ’nün önerdiği kılavuz değerlerin iki katı üzerinde çıktı.
Hava Kirliliğinin Fazla Olduğu Yerlerde Koronavirüs Vaka Sayıları Daha Yüksek
Sputnik Türkiye’nin haberine göre; Türkiye’de son 10 yılda hava kirliliği arttı. Son yıllarda yaşanan orman yangınları, sıcak hava dalgalarının artması da hava kirliliğini yaratan önemli sebeplerden oldu. Yayımlanan raporda 2020’de Hatay Samandağ’da meydana gelen yangında havaya iklim değişikliğine de sebep olduğu bilinen çok sayıda siyah karbon kirleticisi salındı. Yayımlanan raporun endişe verici ve en dikkat çekici kısmı ise hava kirliliğinin daha yüksek olduğu bölgelerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının daha yüksek olduğu belirtildi.