İzmirliler dikkat: Uyarı yapıldı! 3 hafta boyunca etkili olacak

İzmir’e uyarı yapıldı. Kentte 3 hafta boyunca yoğun toz taşınımı bekleniyor. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, toz taşınımı uyarısında bulunarak, akciğer rahatsızlığı olan vatandaşların da maske takması gerektiğini bildirdi.

MASKE UYARISI

Türkiye’ye Sahra Çölü’nde toz taşınımı bekleniyor. Özellikle bahar alerjisi ve akciğer rahatsızlığı olan vatandaşlara kritik bir uyarıda bulunuldu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü’nden Türkiye’ye yoğun toz taşınımı beklendiğini belirtip, “Bu dönem ‘bahar alerjisi’ dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar, mutlaka 3 hafta boyunca bulabiliyorlarsa; partikül tutucu maske takmalı. Bulamıyorlarsa normal maske kullanmalı” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, meteorolojik değerlendirmelere göre, Sahra Çölü üzerinden mart ayı sonu itibarıyla Türkiye’ye toz taşınımı beklendiğini söyledi. Prof. Dr. Yaşar, “Her yıl 2 milyar ton toz, çöllerden taşınıyor. Bu tozlar, doğayı gübreliyor. Doğanın besin kaynağı. Buna ‘tabakalı silikat’ diyoruz. Sürekli çöllerden tozlar gelir ancak mart ayının sonundan nisan ayının son haftasına kadar yoğun taşınım olur. Pazartesi ve salıdan itibaren çok yoğun bir döneme giriyoruz. Şu an ülkemize demir yüklü kırmızı renkli çöl tozları, yoğun olarak gelecektir. Doğayı da çok daha fazla canlandıracaktır” dedi.

‘ASTIM VE AKCİĞER HASTALIĞI OLANLAR İÇİN TEHLİKELİ’

Çöl tozlarıyla beraber yaşanabilecek polen sorununa da dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, “Bir tek çam ağacı, 12 milyar polen üretir. Böylece bu dönem havada, polen çok yoğun miktarda çoğalır. Bunu içimize çektiğimiz zaman rahatsızlıklar yaşanır. Özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişiler için tehlikelidir. Bu dönem ‘bahar alerjisi’ dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar, mutlaka 3 hafta boyunca bulabiliyorlarsa; partikül tutucu maske takmalı. Bulamıyorlarsa normal maske kullanmalı” dedi.

‘DİKKAT ETMELİ. KORKULACAK BİR ŞEY YOK’

Çöl tozlarının havada aşırı miktarda yoğunlaşacağını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, bu dönem kırmızı renkli tabakalı silikat nedeniyle araçların üzerinin çamura bulanacağını kaydetti. Prof. Dr. Yaşar, “Çöl tozları ne kadar fazla olursa, o kadar güzel. Tarımda verimlilik elde ederiz. Tarım için iyi ancak sağlık açısında da tehlikeli bir dönem, dikkat etmeli. Korkulacak bir şey yok” diye konuştu.

Exit mobile version