İzmir Seferihisar’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem bir çok binanın yıkılmasına neden oldu. Depremden etkilenen vatandaşlar evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak ediyorlar. Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) resmi internet adresinde fay hattı sorgulama ekranı açıldı. İşte fay hattı sorgulama ile ilgili detaylar
30 Ekim tarihinde İzmir’de meydana gelen yıkıcı depremin yankıları hala sürüyor. İzmir’de deprem korkusu yaşayan vatandaşlar, “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” araştırması yapıyorlar. Maden Tetkik Arama (MTA) ve AFAD fay hattı haritası üzerinden aktif fay hatları sorgulaması yapılabiliyor.
Fay hattı sorgulama
http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx adresi üzerinden tıklayarak harita üzerinden fay hattı sorgulama yapılabilir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde hizmete sunulan ekran üzerinden de fay hattı sorgulama yapılabilir.
Fay nedir?
Fay ya da kırık, iki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünerek zıt yönlerde hareketleri sonucu oluşan yapıya verilen isimdir. Kırıkların uzunlukları boyunca jeolojik tabakalar iki ayrı blok halinde yer değiştirir. Buradaki “kırık” terimi çatlaklarla karıştırılmamalıdır. Zira çatlaklarda kırılma yüzeyleri boyunca bir yer değiştirme, bir kayma söz konusu değildir. Bir çatlağın fay olabilmesi için fay aynası, tavan ve taban blokları ve atıma gerek vardır.