Japon deprem uzmanından İzmir için uyarı: “Toprak enerji biriktiriyor”

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de son üç yılda depremlerin arttığına dair endişe verici bir uyarıda bulundu. Moriwaki, toprağın biriktirdiği enerjiyi boşaltmaya çalıştığını ve depremlerin devam edeceğini söyledi.

Moriwaki, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde düzenlenen “Depremle Yaşamak” konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin deprem açısından aktif bir bölgede yer aldığını ve her zaman depreme hazır olması gerektiğini vurguladı.

Deprem tehlikesi artıyor

Moriwaki, son üç yılda Silivri, Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Muğla, Manisa ve İzmir’de meydana gelen depremleri hatırlatarak, “Toprak biriktirdiği gücü atmaya çalışıyor. Bu depremler devam edecek” dedi.

Alanya’nın deprem tehlikesi bakımından 4. kategoride yer aldığını belirten Moriwaki, Doğu Anadolu fay hattıyla ilişkili Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay’dan sonra Kıbrıs’a uzanan bir fay hattı olduğunu söyledi. Moriwaki, bu fay hattının deniz içinde olduğunu ve Alanya için doğrudan bir tehlike oluşturmasa da tsunami riski taşıdığını belirtti.

Tsunami uyarısı

Moriwaki, en kötü senaryoda 3 metrelik bir tsunaminin oluşabileceğini ve sahil kesimindekilerin deprem sonrası 3 metre yükseklikteki sağlam binalara çıkmaları gerektiğini söyledi.

Binaların yenilenmesi gerekiyor

Moriwaki, Türkiye’deki binaların yüzde 50’sinin depreme dayanıklı olmadığını ve yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Kentsel dönüşümün hızlandırılması ve binaların güçlendirilmesi gerektiğini savunan Moriwaki, deprem önlemleri kadar eğitimin de önemli olduğunu ve eğitimin anaokulundan başlaması gerektiğini söyledi.

 

Exit mobile version