Japon vatandaşlar harekete geçti: Ukrayna’nın yanında Rus işgaline karşı savaşmak için büyükelçiliğe başvuru yağdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat Perşembe günü Rus askerlerine emri verdi ve Rus askeri birlikleri sabah saatlerinde Donbas bölgesi üzerinden Ukrayna topraklarına saldırmaya başladı. Başkent Kiev’i kuşatmaya çalışan Rus birlikleri ile Ukrayna güçleri arasında savaş resmen başlamış oldu ve savaşın ortasında yetkililerden de peş peşe açıklamalar geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, tüm dünyaya seslenerek yanlarında durmalarını istedi ve herkesten yardım beklediklerini duyurdu. Zelenskiy ayrıca, Rus işgaline karşı yabancı savaşçılara da kapılarını açacaklarını açıkladı ve bu açıklamaya ilk olumlu tepki Japonya’dan geldi. Japonya’da onlarca gönüllü, Ukrayna’nın yanında savaşa katılmak için hazırlanmaya başladı ancak Tokyo, duruma engel olmak istiyor.

Tokyo, Kiev’e Seslendi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus işgaline karşı yabancı savaşçılara kapılarını açacaklarını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Japonya’da onlarca gönüllü, Ukrayna’nın yanında savaşmak için hazırlık yapmaya başladı. Ancak Tokyo, Kiev’den vatandaşlarının yabancı savaşçı olarak Ukrayna’ya girmelerinin engellenmesini istedi. Japonya’da, ülkenin güneybatı bölgesinde yaşayan 39 yaşındaki bir büro çalışanı olan Keiichi Kurogi, Twitter üzerinden gönüllüler için yapılan çağrı sonrasında, uluslararası lejyona katılmak üzere Tokyo’da bulunan Ukrayna Büyükelçiliği’ni aradı. Savaşa katılmak isteyen Kurogi, daha sonra Reuters’e açıklamalarda bulundu.

“Orada Olmam Gerektiğini Düşündüm”

Kurogi, Reuters’e yaptığı açıklamasında “Ukrayna’da ellerinde silahla cepheye giden yaşlı erkek ve kadınların görüntülerini izleyince ben de orada olmam gerektiğini düşündüm” dedi. Ukrayna Büyükelçiliği’nin, kendisinin bu isteğini “gerekli askeri tecrübeye sahip olmamasından” dolayı reddettiğini ifade eden Kurogi, Kiev’in görüşlerini değiştirmesi durumunda savaşa katılmaya hazır olduğunu belirtti. Kurogi açıklamasında “Savaşa özellikle gitmek istemiyorum. Çocukların ellerinde silahla, zorla savaşa gitmelerini görmektense kendim gitmeyi tercih ediyorum” ifadelerini kullandı.

70 Japon Büyükelçiliğe Başvurdu

Japonya’da Mainchi Shimbun gazetesi, Salı günü itibariyle Ukrayna’nın Tokyo’daki Büyükelçiliği’ne savaşa katılmak üzere 70 Japon erkeğin başvuruda bulunduğunu ve bunların 50’sinin daha önce Japonya Savunma Birlikleri’nde görev yaptıklarını yazdı. Ayrıca haberde, 70 kişi arasında daha önce Fransız yabancı lejyonunda görev almış olan 2 kişinin de olduğu belirtildi. Ukrayna’nın Tokyo Büyükelçiliği, savaşa katılmak isteyen Japon vatandaşların başvurularını doğruladı ancak konuya ilişkin daha fazla bilgi vermedi.

Exit mobile version