Yaşam

Japonya’daki asgari ücret dudak uçuklattı! Japonlar ne kadar asgari ücret alıyor Kaç yen olduğunu duyunca şaşıracaksınız!

Ülkemizde ve diğer küresel piyasalarda yaşanan olumsuz ekonomik gelişmelerden sonra değer kaybı yaşayan TL, ülke vatandaşlarının yurtdışı ilanlarına araştırmasına sebep oldu. Dünya üzerinde yaşayan vatandaşlara hem teknolojisi hem de diğer ülke içi hizmetleri ile yüksek olanaklar sağlayan Japonya, 2022 yılı itibari ile arama motorlarında en çok aranan ülkelerden biri oldu.

Japonya’da Asgari Ücret Ne Kadar Oldu? 2022

Teknolojik alanda yaşadığı gelişim ile diğer ülkelerin arasından sıyrılmayı başaran Japonya, ülke içi olumlu faaliyetler ile ekonomik şartlarını da yükseltmeyi başaran bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Dışa bağımlılığı nerede ise hiç olmayan Japonya’da, vatandaşlara verilen asgari ücret ise dış ülkelerde yaşayan vatandaşların Japonya’da çalışabilmenin yollarını aramalarına sebep oluyor.

Japonya, ülkemizde ya da diğer pek çok ülkede olduğu gibi açıklanan tek bir asgari ücrete sahip değil. Bu özelliği ile dikkat çeken Japonya’da, her eyaletin şartlarına göre farklı tutarlarda asgari ücretler belirleniyor. Ülkenin en kalabalık ve en gelişmiş olan şehirleri için belirlenmiş olan 2022 saatlik asgari ücret ödemeleri şu şekilde:

  • Tokyo: 1.013 Yen
  • Okinawa: 790 Yen
  • Kyoto: 909 Yen
  • Hokkaido: 889 Yen
  • Akita: 822 Yen
  • Iwate: 821 Yen
  • Tochigi: 882 Yen

Tokyo şehri baz alınarak bir hesaplama yapıldığında, günlük 8 saat çalışma şartı olan bir işçinin bir gün içerisinde kazandığı ücret, 8.104 Yen olarak hesaplanıyor. Bu ücret, aylık olarak TL bazında yaklaşık olarak 15 bin 500 TL’ye denk geliyor.

Japonya’da Asgari Ücret ile Geçinmek Kolay Mı?

Japonya’da 4 kişilik bir ailenin tek bir asgari ücret ile geçinmesi oldukça zor. Ancak Japonlar, asgari ücreti çok dert etmiyorlar. Bunun nedeni ise ülkede asgari ücret karşılığında çalışan kişi sayısının oldukça az olması.

Japon hükümeti, eğitim durumu, kişisel ihtiyaç vb. konuları göz önünde barındırarak vatandaşları için asgari ücretin çok daha üstünde maaşlar belirliyor. Bu neden ile vatandaşlar, asgari ücret ile geçinmek zorunda kalmayarak, yaşam standartlarını oldukça üst seviyelere çıkartabiliyorlar.

Japonya’da En Pahalı Hizmet Ne?

Diğer yurtdışı ülkelerine de ulaşım teknolojisi konusunda ilham olan Japonya, kendi ülkesinde geliştirmiş olduğu ulaşım teknolojisi ile göz dolduruyor. Ancak gelişmiş olan ulaşım teknolojisi, vatandaşlara en pahalı hizmet olarak sunuluyor. Ulaşım dışında kalan gıda, yiyecek, barınma gibi hizmetler oldukça uygun fiyatlar karşılığında vatandaşların hizmetine sunuluyor.