JN.1 varyantıyla ilgili endişeler artıyor: Vakaların yüzde 44’ü yeni varyanta ait

Çin’de 2019’un son haftalarında ortaya çıkan ve milyonlarca insanın hayatını etkileyen corona virüsü salgını, hala yaygın bir tehdit oluşturan JN.1 varyantıyla gündemde. Son haftalarda ortaya çıkan JN.1 varyantı, Omicron varyantının bir alt türü olarak dikkat çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler bünyesindeki çalışmalarında JN.1 varyantıyla ilgili “uyarı”da bulunarak, bu varyantın dünya genelinde yayılmaya başladığını belirtti. Örgüt, JN.1 varyantını “takip edilmesi gereken bir varyant” olarak listesine ekledi.

41 ülkede tespit edildi

Şu ana kadar Fransa, ABD, Singapur, Kanada, İngiltere ve İsveç’te vaka sayılarının hızla arttığı, bu ülkelerle birlikte 41 ülkede JN.1 varyantının tespit edildiği bildirildi. Ayrıca, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, ABD’deki güncel vakaların yüzde 44’ünden fazlasının JN.1 varyantı olduğunu resmi olarak açıkladı.

Ohio Devlet Üniversitesi’nden Carlso Malvestutto, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Salgını önleyici önlemler giderek azaldı. Son aylarda Covid-19 nedeniyle hastaneye yatanların hiçbiri güncel aşıyı olmamış” ifadelerini kullandı. Yetkililer, aşıya olan ilginin azaldığını belirtti.

Financial Times, ABD nüfusunun sadece yüzde 18’inin güncellenmiş Covid-19 aşısı olduğunu hatırlatarak, ABD’de Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışların geçen haftaya göre yüzde 10 arttığını bildirdi. Uzmanlar, ölüm oranının diğer varyantlara göre daha düşük olduğuna dikkat çekse de önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

 

 

Exit mobile version