Gündem

JP Morgan ve Barclays Türkiye İçin Mayıs Ayı Enflasyon Beklentilerini Güncelledi! Yeni Rekor Bir Ay Uzakta!

Dünyanın önde gelen, bankacılık sektörünün dev isimleri JP Morgan ve Barclays, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) açıkladığı Nisan ayı enflasyon verileri sonrasında enflasyon beklentilerinde güncelleme yaptı. Önümüzdeki ay için Türkiye’deki enflasyonun zirve seviyelere çıkacağını yönelik beklentilerinin arttığını açıkladılar.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, ülkemizde enflasyon oranı neredeyse yüzde 70 seviyesine kadar geldi. Bu gelişmenin ardından pek çok yabancı banka da Türkiye’deki enflasyon oranına ilişkin beklentilerini açıkladı. Mayıs ayı için enflasyon oranının zirve yapacağı tahmin ediliyor.

Bankacılık sektörünün önce gelen isimlerinden olan JP Morgan, Türkiye’deki enflasyon oranı tahminlerini revize etti. Yapılan araştırmalar sonuncunda yapılan açıklamaya göre 2022 yılı sonu için enflasyon oranının yüzde 49,5 seviyesinde gerçekleşmesini beklenirken, 2023 yılı sonu için enflasyon oranının yüzde 19 seviyesinde olması bekleniyor.

Enflasyon Oranı Yüzde 70 iken Politika Faizinin Yüzde 14 Olmasını Açıklamak Güç

TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon oranı için değerlendirmelerde bulunan JP Morgan, enflasyon oranının neredeyse yüzde 70 olduğu bir ülkede uygulanan politika faizinin yüzde 14 seviyesinde kalmaya devam etmesinin açıklamak için çok zor bir durum olduğunun altını çizdi.

JP Morgan Mayıs Ayı Enflasyon Beklentisi Yüzde 72

Türkiye’de enflasyon oranının Mayıs ayı için yüzde 72 seviyesi ile tepe yapacağını düşünen JP Morgan, Aralık ayına kadar bu enflasyon oranının yüzde 65 – 70 bandında kalacağını ve Aralık ayından sonra gerilemeye başlayacağını öngörüyor.

Barclays Temmuz Ayı Enflasyon Beklentisi Yüzde 80

Barclays ise Türkiye’deki enflasyon oranının daha zirveye yaklaşmadığını düşünüyor. Düzenlenen raporda yıl sonu itibarı ile yüzde 53 seviyesine gerilemesini bekledikleri enflasyon oranının daha öncesinde Temmuz ayında yüzde 80 seviyesi ile tepe yapmasını öngörüyor.

Bankanın açıkladığı rapora göre, enflasyonun görünümünde bir bozulma olmasına rağmen Merkez Bankası’nın politikasında bir değişiklik olmayacağı düşünülüyor.