Kamu

K yazanlar dikkat: e-Devlet Kapısı üzerinden hemen bakın!

Sigortalı çalışan vatandaşların hizmet dökümlerinde kimi zaman bazı kodlar olabiliyor. Bu kodların anlamı ise çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Oysa Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2018/6 Sayılı Genelgesi uyarınca, hizmet dökümümde K kodu bulunanlar, primlerini ödemeyen veya cüzi tutarda ödeyen işyerlerinde çalışıyor demektir. Eğer yapılacak kontrollerde çalıştığınız yerin sahte olduğu tespit edilirse emekli olamayabilirsiniz.

Vatandaşların hizmet dökümlerini zaman zaman kontrol etmeleri gerekiyor. Hizmet dökümlerinde zaman zaman Ş,K ve S kodları yer alabiliyor. Belgesinde K ibaresi bulunanlar , primlerini ödemeyen veya cüzi tutarda ödeyen işyerlerinde çalışıyor demektir. Eğer yapılacak kontrollerde çalıştığınız yerin sahte olduğu tespit edilirse emekli olamayabilirsiniz.

Hizmet dökümünde Ş kodu varsa bu iş yerinde sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti için ,iş yeri hakkında Kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim süreci başlatılır. Eğer sahte sigortalı tespiti yapılırsa hizmet dökümündeki ş, s kodu ile değişir. İş yeri sahte olarak kabul edilir. Bu durumda hizmet bildirimleri iptal edilir.

Hizmet Tespit Davası nedir?

Vatandaşlar bildirilmeyen prim günleri nedeniyle hizmet tespiti talebinde bulunabilirler. Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde,mahkemeye başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.