Dünya

Kaçak aileye destek 4 bin euroya çıktı: Almanları kaçak Türk korkusu sardı

Almanya’da ilticacılara yönelik yardım politikalarındaki değişiklikler ve özellikle Türk vatandaşlarının kaçak yollarla ya da vize ile Almanya’ya gelip iltica etme eğilimi, son dönemde dikkat çeken bir konu haline geldi. 2023 yılında 100 bini aşkın Türk vatandaşının Almanya’ya giriş yaptığı ve bunların yüzde 60’ının iltica talebinde bulunduğu belirtiliyor.

Alman hükümeti, 2024 itibariyle ülkede iltica edenlere yapılan yardımları artırmaya karar verdi. Kişi başı net 563 Euro, evli çiftlere toplamda 1012 Euro ve iki çocuk için de 942 Euro daha eklenerek ailenin eline net 1954 Euro geçecek. Bu miktar, yan ödemeler ve sağlık giderleriyle birlikte aylık 4000 Euro’yu bulacak.

İltica talepleri düşük olunca kaçak yollarla giriyorlar

Almanya’nın iltica taleplerini kabul etme oranının düşük olması, Türk vatandaşlarının kaçak yollarla ya da vize ile Almanya’ya gelip iltica etme eğiliminde olduğu bir gerçeği ortaya koyuyor. Alman Die Zeit gazetesi, iltica talep edenlerin yüzde 84’ünün “Kürt kökenli” olduğunu ve bu grubun Türkiye’nin beşte birini temsil ederek büyük bir iltica potansiyeline sahip olduğunu vurguluyor.

“Türkiye’nin beşte biri buraya kaçar”

Türk vatandaşlarının Almanya’ya artan akını, Alman halkında “Türkiye’nin beşte biri buraya kaçar” endişesi yaratmış durumda. Suudi parfüm markası Laverne’nin Türk oyuncu Hande Erçel ile olan reklam anlaşmasını iptal etmesi, sosyal medyada geniş bir tartışma başlatmış ve Türklerin Almanya’da giderek artan varlığına dair bir tartışma alevlenmiştir. Bu durum, Alman yetkililerin vize politikalarını gözden geçirmelerine neden olabilir.