Gündem

Kaçak Türklerin Almanya’ya olan akını devam ediyor

Son dönemde birçok Türk vatandaşının Almanya’ya kaçak giriş yapması, Alman hükümetini acil bir zirve toplantısı düzenlemeye sevk etti. Almanya’da hükümet ve eyalet başbakanları, yasa dışı göçle mücadele stratejileri üzerine görüşürken, kaçak göçmenlerin ülkeye olan akını devam ediyor. Sınırlarda artan kontroller nedeniyle kaçak göçmenler, farklı yollarla ülkeye girmeye çalışıyor.

Türk vatandaşları, bu kaçak girişlerde özellikle öne çıkmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden biri, Almanya’da işçi sıkıntısı çeken bazı Türk restoranlarının Türkiye’deki akrabalarını kaçak yollarla Almanya’ya getirmeye çalışması olarak belirlenmiştir.

Kendilerini dağcı gibi gösteren Türkler yakalandı

Son yaşanan olaylardan biri, Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde kış sporları ile ünlü Garmisch Partenkirchen yakınlarında yaşandı. Kendilerini dağ yürüyüşü yapan bir turist grubu gibi gösteren 20’si Türk 30’dan fazla kaçak göçmen yakalandı. Kaçaklar, Alp Dağları’nı aşarak dağ yollarından ülkeye giriş yaptılar. Grubun bavul taşımasından şüphelenen bir Alman’ın ihbarı sonucu kaçaklar yakalandı. Suriyeliler İlk Kabul Merkezi’ne götürülürken, Türk vatandaşları için sınır dışı işlemleri başlatıldı.

Diğer kaçak göçmenler ise Doğu Avrupa üzerinden Almanya’ya gelmeye çalışmakta, sınır kapıları yerine diğer sınır bölgelerindeki boşluklardan geçiş denemektedir.

Almanya’dan yasa dışı göçle ilgili yeni kararlar

Almanya dışında iltica: Ülkeye yasa dışı girmek isteyen kişiler, Almanya dışında iltica talebinde bulunacaklar. Eğer kişi Almanya’ya geldi ve önceden iltica talebinde bulunmadıysa, geldiği ülkeye geri gönderilecektir. Bu, ilticasının kabul edilip edilmeyeceğinin önceden bilinmesini sağlayacak ve komşu ülkelerden geçişleri önleyecektir.

Daha az para ve ödeme kartı: Eyaletlerin yükünü azaltmak için göçmen başına yapılan yardım 7500 Euro’ya çıkarılacaktır. Göçmenlere ödenen yardımlar azaltılacak ve bazı harcamalar için nakit yerine çek veya ödeme kartı verilecektir. İltica prosedürü 18 ay yerine 36 ay olarak kabul edilecektir.

İltica prosedürü hızlanacak: İltica işlemlerine bakan Göç ve Mülteciler Dairesi, işlemleri 6 ayda tamamlayacaktır. Mahkemelerde de sürelerin kısaltılması için yasal değişiklikler yapılacaktır ve burada da işlemler 6 ayda sona erecektir. Güvenli ülkelerden gelenler için iltica için süre 3 aya indirilecektir. İltica talepleri reddedilen kişiler hemen sınır dışı edilecektir.

Sınır dışı işlemleri hızlanacak: Sınır dışı işlemlerinin hızlanması için yasal değişiklikler yapılacaktır. İlgili ülkelerle görüşmeler devam edecektir ve kaçak göçmenlerin iadesi için çalışmalar sürdürülecektir.