Gündem

KADES istatistikleri korkuttu: 2023’te 700 bin imdat çağrısı 315 kadın cinayeti

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2023 yılında en az 315 kadın erkekler tarafından öldürülürken, kadına şiddet nedeniyle 670 şüpheliye elektronik kelepçe takıldı. Ayrıca, son altı yılda Kadın Destek Uygulaması’ndan (KADES) 700 bine yakın gerçek ihbar yapıldı. Neredeyse her iki kadından biri ise çevrim içi ısrarlı takip mağduru oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Sibel Özdemir’in verdiği bilgilere göre, bugüne kadar 4,500 vaka elektronik kelepçe ile izlenirken, şu anda aktif takip edilen 670 kişi bulunuyor.

KADES 6 milyondan fazla kadın tarafından indirildi

KADES, 2018 yılında hayata geçirildi ve bugüne kadar 6 milyon kadın tarafından cep telefonlarına indirildi. Türkçe yanında İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça, Farsça, İspanyolca, Almanca, Özbekçe, Kırgızca ve Kürtçe gibi dillerde kullanılabilen uygulama üzerinden sisteme yaklaşık 1 milyon ihbar yapıldı. Bu ihbarların 700 bine yakını gerçek ihbar olarak kayıtlara geçti.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Funda Evcili

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Funda Evcili’nin verdiği bilgilere göre, Türkiye’de kadın ve kız çocuklarının yüzde 46’sı çevrim içi ısrarlı takip mağduru oldu. Bu tür şiddet olaylarına maruz kalan kadınlar arasında travmatik etkilerin yanı sıra intihar riski de artıyor. Türkiye’de kadınların, erkeklere oranla çevrim içi şiddetlere maruz kalma olasılığı ise 27 kat daha yüksek.