TBMM’nde Türkiye’de işlenen kadın cinayetleri ile ilgili veriler açıklayan Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 2002’den bu yana kadın cinayetlerinin yüzde 1.400 arttığını iddia etti. Konu hakkında açıklamalar yapan Koçyiğit, şu ifadeleri kullandı.
AKP sürekli kadınlar üzerinden yaptığı şeylerle övünüyor. Gerçeklerle övündükleri arasındaki uçurumuysa hepimiz biliyoruz. Örneğin 2002’den beri kadın cinayetleri yüzde 1.400 arttı ama şimdi AKP ne yapıyor? Bu verinin üstünü örtmek için, örneğin veri açıklamıyor. Ya da geçmişe oranla kadın bakanlıklarında, kadın vekil sayılarında ciddi azalmalar var ama bunun üstünü örtmek için ne yapıyor? Demin de yapıldığı gibi, sürekli hamaset yapmaya devam ediyor.
Kadın merkezlerini kapattınız, kadın daire müdürlüklerini kapattınız, kadın sığınma evlerini kapattınız. Alo şiddet hatlarını kapattınız yani nerede kadına dair bir şey varsa hepsini engellediniz, hepsini kapattınız. Örneğin, Diyarbakır’da, Batman’da, Bitlis’te, Mardin’de, Şırnak’ta, Urfa’da, Van’da, Hakkâri’de, Ağrı’da, Siirt’te, Muş’ta, Dersim’de, Mersin’de ve birçoğunun ilçeleri de dâhil olmak üzere sizler kadın merkezlerini kapattınız ve o ildeki kadınları aslında savunmasız, şiddetle baş başa bıraktınız.
CHP GRUBU ADINA AYSU BANKOĞLU (Bartın) – Uganda, Burundi, Tanzanya, pek çoğumuzun haritada yerini bilemeyeceği bu ülkelerin ortak özelliği nedir arkadaşlar? Parlamentolardaki kadın temsiliyetinde ülkemizin önünde olmaları. Parlamentolar Arası Birlik’in Haziran 2020’de hazırladığı verilere göre 193 ülke arasında 123’üncüyüz. Ülkemizde kadınlar, tam seksen altı yıl önce seçme ve seçilme hakkını elde etti. O dönemde birçok Avrupa ülkesinde kadınlar bu hakka sahip değilken ülkemiz kadınların Parlamentodaki temsilinde dünyada 2’nciydi. Peki seksen altı senede nereye geldik? Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporu “Türkiye bu hızla giderse kadınların siyasette eşit katılımının sağlanabilmesi için daha yüz yedi yıla ihtiyacı var.” diyor. “Bizden önce kadının adı yoktu.” diyenlere güzel bir kanun teklifimiz var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kadınların siyasette temsilinin arttırılması gerektiğine yürekten inanıyoruz ve Genel Başkanımızın belirttiği üzere Siyasi Partiler Kanunu’nda kadınların siyasette yüzde 50 temsiliyetle yer almasını sağlayacak olan kanun teklifi değişiklik önergemizi sivil toplum kuruluşlarına vermiş bulunuyoruz.
Biz tüzüğümüzde de cinsiyet kotasına zaten yer veriyoruz ama bu alan siyasi partilerin uygulamalarına bırakılacak bir alan değildir, olmamalıdır. Siyasi Partiler Yasası’nda bir değişikliğe ihtiyaç olduğu da çok açıktır arkadaşlar. Gelin, bunu birlikte yapalım diyorum, bu araştırma önergesi bir başlangıç olsun. Buradan KEFEK’e de bir çağrı yapmak istiyorum. Bu teklif samimiyet ve ilerlemeye inanmayı gerektiriyor. KEFEK’in de toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmeye yönelik somut adımlar atmasına ihtiyaç var ve bu anlamda da KEFEK’in bu teklifi desteklemesini bekliyoruz. (CHP sıralarından alkışlar)
Şunu da hatırlatayım: Bu devran böyle dönmez arkadaşlar, kadınlar hayatın her alanında yer alacaklar, erkeklerle eşit haklara sahip olacaklar çünkü biz kadınların yaşadıkları olumsuzlukların fıtrattan değil, kadına bakış açısındaki sakatlıktan değil…