Gündem

Kadına Şiddete DUR Demek İçin Tasarlanan Acil Yardım Uygulamaları!

Ülkemizde ve dünyada milyonlarca kadın kocası, abisi, sevgilisi tarafından hunharca katledilerek öldürülüyor. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçme kararı sonrası, ülkemizde yaşanan kadın cinayetleri, artan şiddet ve tecavüz sayısı gün geçtikçe artıyor. 2021 Ekim ayrı raporuna göre 1 ayda 18 kadın öldürüldü 19 kadının ise neden öldürüldüğü henüz bulunamadı. Bakan Yanık, 2021 yılında 95 kadının öldürüldüğünü söyledi. Yanık, öldürülen kadınların 10’unun tedbir kararı olduğunu vurguladı. Peki kadına şiddete DUR diyebilmek için neler yapıyoruz? İşte şiddet gören kadınları korumak için tasarlanan cep telefonu uygulamaları…

 

KADES Uygulaması

KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri birazda olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulamasıdır. Google Play Store’dan indirilebilen KADES uygulaması ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşabilecek.

 

KIRMIZI BUTON

Kırmızı Buton uygulaması, Google Play ve Apple Store’dan akıllı telefonlarınıza indirebilirsiniz. Kendinizi tehlikede hissettiğiniz anda, uygulamada bulunan kırmızı butona basmanız yeterli.

 

Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon tarafından oluşturulan bu uygulama da Google Play ve Apple Store’dan kolayca indirebileceğiniz aile içi şiddete müdahale hattı olarak bilinmektedir.